1 Ağustos 2013 Perşembe

Bayraklar ve Anlamları 3

99. Gün (Bayraklar ve Anlamları 3)

Bayrak sözcüğünün aslı, "batrak"tır. Batıraktan yani batırmaktan gelir. Eski Türklerde toprağa saplanan, batırılan mızrağın üzerine hanedanlığı temsil eden renklerde kumaşlar, ipler vb. asılırdı. Mızrağın ucuna da altın veya değerli madenlerden kurt başı gibi kağanlık alameti takılırdı. "Toprağa batırılan mızrak" anlamındaki bayrak sözcüğü, zamanla "dalgalanan milli simge" ye kaymıştır.




FRANSA: Renklerindeki mavinin özgürlüğü, beyazın eşitliği, kırmızının ise birliği temsil ettiği söylenmekle birlikte orijinal olarak mavi-kırmızının, Paris`in renkleri olduğu ve beyazın da Bourbon Sarayı`nı temsil eder.









PORTEKİZ: Bayraktaki yeşil rengi Portekiz`in kralı olan Kral Henry`nin sevdiği renkmiş. Kırmızıysa devrim anlamında kullanılmış. İki rengin tam ortasındaki armaysa, altta o zamanın ilkel navigasyon aleti olan "armillery" ve onun üzerinde de geleneksel Portekiz kalkanıdır.






BAHREYN: Beyaz Bölümün kırmızı tarafın içine giren her bir çıkıntısı İslâm`ın beş şartından birini simgeler. Zemin rengi kırmızı, tarih boyunca İran liman kentlerinin geleneksel rengi olmuştur.







LÜBNAN: Lübnan bayrağının sahip olduğu renklerin farklı anlamları vardır. Kırmızı renk ülkenin bağımsızlığı için akmış insanların kanlarını temsil ederken beyaz renk barışı ve Lübnan’ ın dağlarında bulunan karı temsil eder. Bayrağın ortasında bulunan sedir ağacı tasviri ebediyeti ve istikrarı simgeler.





BHUTAN: Bayrağın ortasındaki Ejderha 1200`lü yıllardan beri ülkede kullanılan bir simgedir ve "Druk" ismiyle çağrılır. Ejderhanın beyaz rengi ise saflığı simgelemektedir. Sarı rengin anlamı ülkenin laik yönetimidir. Turuncu renk ise ejderha tapınakları ile budist inancı temsil eder. Ejderhanın dört ayağında da taşıdığı değerli taşlar ise refahı simgeler. Ayrıca bayrağında ejder kullanan iki ülkeden biridir.(diğeri Galler ülkesi)





Renk Kodu: C: 45 M: 0 Y:10 K: 15

1 yorum:

  1. güzel paylaşım.ama nedense en güzel ve anlamlı bizm bayraktır.

    YanıtlaSil

Ne güzel kelimeler onlar... Parmaklarınıza sağlık...