21 Temmuz 2013 Pazar

Süphan Dağı Efsanesi

88. Gün (Süphan Dağı Efsanesi)

Güzel ve Yalnız Ülkemin en görkemli dağlarından biri olan Süphan Dağı, Doğu Anadolu'da Van gölünün kuzeyinde  Patnos, Malazgirt, Ahlat ve Adilcevaz sınırları içinde yer almaktadır.

Sönmüş bir volkan olan Süphan dağı, Anadolu'nun 3. yüksek doruğudur. Doruk bir örtü buzulu ile kaplıdır. En yüksek zirvesi 4058 metre yükseklikteki Sandıktepe' dir. Bu dağın zirve kesiminde 1 km çapında bir son püskürme lav tümseği ve bu tümseğin tepesindeki düzlükte genişçe küçük buzul gölleri bulunan bir de kalderası bulunmaktadır. Doruk bir örtü buzulu ile kaplıdır. Son püskürmesini tarihi dönemde yapmıştır. Dağın çevresindeki volkanik düzlüklerdeki verimli topraklarda tarım gelişmiştir.

Bir de güzel efsanesi vardır ki…

İki sevgili; Hace ile Siyabent birbirlerini büyük bir aşkla sevmektedirler. Fakat bu aşklarına aileleri karşı çıkar. Bir gün iki sevgili kaçmaya karar verirler. Gece yarısından sonra Siyabent ile Hace, Süphan Dağı eteğinde buluşurlar.

Süphan Dağı zirvesine doğru çıkarlar. Gökyüzünde pırıl pırıl yanıp sönen yıldızların ve dolunayın altında yürürler. Epey bir zaman sonra yorulurlar. Dinlenmek için bir mola verirler. Mola verdikleri yer karanlık denilen Süphan Dağı eteğindeki uçurumun tepesidir. Burada kuracakları yuvayı hayal ederler. Çok yorulan Siyabent başını Hace’nin dizine koyup derin bir uykuya dalar. O sırada bir geyik sürüsü üzerlerine gelmektedir. Sürünün liderliğini yapan erkek geyik bu iki sevgiliyi görür. Onları rahatsız etmemek için erkek geyik dişi geyiğe ve sürüyü oraya yaklaştırmaz.

Bu durum karşısında Hace çok duygulanır. Gözünden damlayan yaşlar sevgilisinin yüzüne düşer. Siyabent uyanır. Bakar ki sevgilini gözünden yaşlar akmaktadır. Hace’ ye niçin ağlıyorsun?’’ diye sorar.
Sevgilisini ağlatanın bir geyik olduğunu öğrenince… ‘‘Seni ağlatan o geyiğin ciğerini söküp sana getireceğim’’ der ve yerinden ok gibi fırlayıp geyiğin peşine düşer.

Güneşin batmasına yakın uzaktan görülür. Geyiği yakalayıp omzuna atarak Hace’ nin yanına gelir. Geyiğin ciğerini sökmek için bıçağını çıkarıp tam keseceği zaman geyiğin can havliyle ayaklarını çırpmasıyla Siyabent uçurumdan aşağıya düşer.

Hace düşen sevgilisinin ardından: ‘‘Sen olmadan ben de yaşayamam’’ diyerek kendini uçurumdan aşağıya atar. Bu acı olay dilden dile dolaşarak efsaneleşir. İki sevgilinin düştüğü yerde her yıl karların erimesiyle iki tane gül açar. Adeta bu ölümsüz aşk efsanesini hatırlatır.

Not: Bu efsaneyi bana hatırlatan arkadaşıma da buradan teşekkür ediyorum. Bütün güzellikler seninle olsun...


Renk Kodu: C: 18 M: 75 Y: 11 K: 0





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ne güzel kelimeler onlar... Parmaklarınıza sağlık...