2 Temmuz 2013 Salı

Karun Kadar Zengin

69. Gün (Karun Kadar Zengin)

Lidyalıların son kralı Kroisos’un (Karun) zenginliği dillere destandı. “Karun Kadar Zengin” deyimi günümüzde bile hala kullanılmaktadır. Kralın zenginliğinin kaynağı Sart Çayı’ndan gelen altın tozlarıydı. Lidyalıların başkenti Sardes’te bulunan atölyelerde altın tozlarının külçe haline getirildiği, böylece hazinesinin altınla dolu olduğu bilinmektedir. Anlatılan öykülerden Kroisos’ un paragöz olduğu, halkını pek fazla düşünmediği ortaya çıkmaktadır.
Kroisos (Karun)

Sardes kenti (Manisa'nın Salihli ilçesine bağlı Sart kasabası yakınlarında bulunur) Boz Dağları’ nın zirvesine kuruludur. Kent altın çağını Lidyalılar döneminde yaşamıştır. Arkeolojik kazılar kentin tarihinin MÖ 1200 yılına kadar uzandığını ortaya çıkarmaktadır. Bahçeleri ve agorası ile ünlü olan kent, antikçağda yüksek surlarla çevriliydi.
Sardes antik şehrinde yapılan kazılarda iyi korunmuş bir tapınak ortaya çıkarılmıştır. Bu görkemli mermer tapınak MÖ 300’lerde Anatanrıça Artemis adına yapılmıştır.

Peki o dönemin en zengin insanı olan ve günümüzde bile zenginliği ifade ederken kullanılan deyimlere neden olan Karun Hazinelerine ne oldu? 

1966-68 yılları arasında Uşak yakınlarındaki Güre köyünde yapılan kaçak kazılarda Lidyalılardan kalan yüzlerce altın sikke ve eşya ele geçirildi. Bunlar yasadışı yollardan yurtdışına çıkarıldı ve ABD’de Metropolitan Müzesi’nde “Karun Hazineleri” adıyla sergilenmeye başladı. Türkiye, hazinenin iadesi için uluslararası mahkemelere başvurdu. Sonunda 1993 yılında “Karun Hazineleri” ülkemize iade edildi. Karun Hazinesi, Uşak Arkeoloji Müzesi’ nde sergilenmektedir.

Sevgili dostlar artık “Karun Kadar Zengin” deyimini her kullandığınızda bu zengin Lidya kralını hatırlayacağınızı düşünüyorum.

Renk Kodu: C: 0 M: 19 Y: 100 K: 25 

Karun Hazineleri


Artemis Tapınağı






2 yorum:

  1. BEN UŞAKLIYIM PAYLAŞIMIN VE İLGİN İÇİN TEŞEKKÜĞR. İLİMİZİN GELİŞMİİÇİN İYİ OLDU HAZİNELERİN BULUNUŞU .

    YanıtlaSil

Ne güzel kelimeler onlar... Parmaklarınıza sağlık...