27 Temmuz 2013 Cumartesi

Osmanlı’nın 5 Harikası

94. Gün (Osmanlı’nın 5 Harikası)
Osmanlı zamanında yapılan bu eserleri bir kitapta okumuştum yıllar önce zannedersem o kitapta 7 taneydiler. Diğer ikisini de hatırlarsam mutlaka yazacağım.
1. Süleymaniye Camii ve Külliyesi, İstanbul: Kanuni Sultan Süleyman tarafından meşhur Osmanlı mimarı Koca Sinan’a 1550-1557 seneleri arasında İstanbul’da yaptırılan külliyedir. Mimar Sinan’ın kalfalığım diye nitelendirdiği bu büyük külliyenin kısa sürede yapılması, zamanına göre fevkalâde bir başarıdır. Câmi, 16 Ağustos 1557’de Kanuni Sultan Süleyman Han ve bütün devlet ricalinin hazır bulunduğu bir törende, Mimar Sinan tarafından ibadete açılmıştır.
2. Selimiye Camii, Edirne: Edirne'de bulunan, Osmanlı padişahı II. Selim’in Mimar Sinan'a yaptırdığı camiidir. Sinan'ın 90 (bazı kitaplarda 80 olarak geçer) yaşında yaptığı ve "ustalık eserim" dediği Selimiye Camii gerek Mimar Sinan'ın gerek Osmanlı mimarisinin en önemli yapıtlarından biridir.
Caminin kapısındaki kitabeye göre yapımına 1568 (Hicri:976) yılında başlanmıştır. Caminin 27 Kasım 1574 Cuma günü açılması planlanmışsa da ancak II. Selim'in ölümünün ardından 14 Mart 1575'te ibadete açılmıştır.
3. Mostar Köprüsü, Bosna Hersek: Bosna-Hersek'in Mostar şehrinden geçen, Neretva Nehri üzerinde Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1566 yılında inşa edilen köprü 24 metre yüksekte 30 metre uzunluğunda, 4 metre genişliğinde olup dönemine göre gelişmiş bir teknolojiyle inşa edildi. Köprü inşaatında 456 kalıp taş kullanıldı.
4. Mağlova Kemeri, İstanbul:, Mimar Sinan tarafından 1554-1562 yılları arasında İstanbul'da, Alibey Deresi vadisi üzerinde yapılmış olan su kemeri. 1563 yılında selden zarar görmüşse de aynı yıl onarılarak eski haline getirilmiştir. Alibeyköy barajının göl suyu yapıtın dörtte birini kaplamaktadır. Kemer İstanbul'a su taşımaya devam etmektedir.
Eser dünya su mimarisinin başyapıtlarından biri olarak kabul edilir. 36 metre yüksekliğinde ve 257 metre uzunluğunda olan kemer, iki katlıdır. Kemerin alt katında 8 büyük üst katında 8 küçük gözü bulunmaktadır. Alt katında bulunan gözlerden 4 tanesi diğerlerine nazaran daha büyük yapılmıştır. Genişlikleri 18,4 metredir. Üst katındaki orta 4 gözün genişlikleri ise 13,4 metredir.
2005 yılında 20 TL değerinde 5.000 adet Mağlova Kemeri Hatıra Parası basılmıştır.
5. Kavalalı Mehmet Ali Paşa Camii, Kahire: Kahire Kalesi'nin de üzerine kurulduğu tepelerden birinde tüm Kahire'ye hakim bir konumda bulunur. Yapımına 1830 yılında Kavalalı Mehmet Ali Paşa döneminde başlanmış, 1848 yılında Mısır Hıdivi Abbas Hilmi Paşa döneminde tamamlanmıştır. Mimarı Boşnak Yusuf'tur. Mehmet Ali Paşa'nın Kahire'de yaptırdığı diğer eserler gibi camii, 18. yüzyılda İstanbul'da uygulanan barok ve rokoko üslubundadır.

Renk Kodu: C: 0 M: 94 Y: 100 K: 0

Kavalalı Mehmet Ali Paşa Camii, Kahire

Mostar Köprüsü, Bosna Hersek

 Mağlova Kemeri, İstanbul

Selimiye Camii, Edirne

Süleymaniye Camii ve Külliyesi, İstanbul

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ne güzel kelimeler onlar... Parmaklarınıza sağlık...