5 Temmuz 2013 Cuma

Japon Savaş Sanatı: Aikido

72. Gün (Japon Savaş Sanatı: Aikido)

Aikido kelimesi Japonca 3 heceden oluşur
Aİ: Birleşme, uyumlu hareket etme
Kİ: Ruh, düşünce, akıl, evrensel enerji, yaşam gücü
DO: Yol.
O halde aikido; evrensel enerji ile harmoninin yoludur.

Aikido bir modern “Japon Savaş Sanatı” dır. Japonya’daki diğer savaş sanatları gibi Aikido
Aikido'nun Japonca yazılışı
sadece kendini korumak için değil, aynı zamanda ruhsal gelişim için de bir öğretidir.
Morihei Ueshiba
Bir bütün olarak da anlamı "yaşam gücüyle bütünleşme yolu" dur. Aikidonun felsefesi insanın kendi yaşam gücünü geliştirmekten ibarettir. Yaşam gücünü geliştirmektir.
Aikidonun savaş sanatı olarak ortaya çıkışı 1930-1960 yıllarına rastlar. Aikidonun kurucusu ve ilk hocası (bilindiği adıyla Osensei) Morihei Ueshiba (1883-1969)'dır.
 Aikido, belirli teorik ve pratik bilgileri içinde barındırır. Teorinin ve pratiğin iç içe geçtiği yer ise antrenman yeri, yani dojodur.

Genelde aikido bir saldırı sanatı değil, bir savunma sanatı olarak anılır. Ancak bu yetersiz bir tanımlamadır. Aikido geleneksel Japon budosunun bir örneğidir. Budo, kelime anlamıyla mızrağı durdurmak anlamına gelirken içeriği savaşçının yolunu kapsar. 
Budo kelimesinin karşılığı olarak savaş sanatı (martial arts) kullanılabilir.
Savunma ve saldırı kavramları, savaş sanatının stratejileridir. Savaşçı savunmayı, saldırıya karşı bir tepki olarak değil, bir strateji olarak kullanır ve bir stratejinin diğerine önceliği yoktur. Önemli olan doğru zamanda doğru stratejiyi kullanabilmektir. Aikido, bu stratejileri ve kullanımlarını öğretir. Aikido farkındalık, zamanlama ve tekniksel bütünlüğü içerir. Çalışan kişiye kazandırdıklarının en başında farkındalık ve duruma uyum sağlayıp ona uygun olan reaksiyonu verme yetisidir.
Bununla birlikte Aikido modern ve geleneksel olarak ikiye ayrılmıştır. Modern aikido daha çok Avrupa'ya uygun hâle getirilmiş hâli olmakla birlikte geleneksel aikido hâlâ köklerini korumakta ve kaynağından ilk çıktığı gibi devam etmektedir.
Şimdi de gelmiş geçmiş en büyük Aikido ustası olan Morihei Ueshiba sözlerine kulak verelim. 

  • Savaşta tecrübeli olanlar sinirlenmez, Kazanmakta tecrübeli olanlar korkmaz. Böylece, cahil kazanmak için savaşırken, bilge, savaştan önce kazanır.

  • Benmerkezci düşünceler, küçük çıkarlar ve öfke terk edilmelidir. Hiçbir şeye sahip olmayan, her şeye sahip olur. Hiçbir şeyden etkilenmeyen ise her şeyi etkiler.

  • Başarısızlık, başarıya götüren anahtardır. Her yanlış bize bir şey öğretir.

  • Aikido'nun sırrı ayağınızı nasıl hareket ettirdiğinizde değil, zihninizi nasıl hareket ettirdiğinizdedir. Size savaş teknikleri öğretmiyorum, size şiddetsizliği öğretiyorum.

  • Kazanmaya, hep daha çok kazanmaya yönelik yaşayanlar giderek ağaca, denize, hayvana, insana, barışa, soludukları havaya ve kendilerinden başka her şeye, hatta farkında olmadan kendilerine de düşman olurlar. Çünkü rakip kazanmak, düşman gerektirir ve onlar rakipsiz ve düşmansız yaşayamazlar.

Aşağıdaki adresteki videoyu izleyebilirsiniz.

Renk Kodu: C: 0 M: 98 Y: 76 K: 73 










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ne güzel kelimeler onlar... Parmaklarınıza sağlık...