15 Temmuz 2013 Pazartesi

Hakkari'nin Laleleri

82. Gün (Hakkari'nin Laleleri)

Güzel ve Yalnız Ülkemin coğrafyasında yetişen bu güzel bitkiyi gördüğümde çok beğenmiştim. Branşım gereği 10. sınıflarda ülkemde yetişen bitkileri de anlatıyorum. O yüzden de değişik bitkilerle karşılaşıyorum. Bu da onlardan biridir. Umarım beğenirsiniz. Hakkâri’nin coğrafyası en çok merak ettiğim yerlerden biridir. Dağları çok seviyorum.
Latince ismi Fritillaria imperialis olan Ters Lale, genellikle soğuk iklimlerde bulunan bir bitki türüdür.
Türkiye'de doğal bir şekilde Hakkâri ve Adıyaman'da yetişmektedir. Dünya genelinde ise Asya ülkelerinde, Anadolu'dan sonra doğuya doğru İran,  Afganistan, Pakistan ve Himalayalar’ da yetişir. Çok soğuklarda yaprakları donabilir. Ancak bu yapraklar güneşi görmesiyle birlikte yeniden gelişmeye ve büyümeye devam ederler. Türkiye'de ağlayan gelin ya da ağlayan lale olarak ta adlandırılan bu bitkinin çiçeği değişik renklerde ve lalenin tersine yere doğru bakarlar. Değişik renk seçeneklerinin bulunması bitkiye estetik bir görünüm katar. Yabani formları ise genellikle turuncu veya kırmızı renklerdedir. Yere doğru bakan çiçeklerin üzerinde, bitkinin taç şeklinde yaprakları bulunur. Doğada yetişen türleri, fare ve köstebek gibi hayvanların bulunduğu, toprağı bol havalandırılmış olan yerlerde daha sıklıkla görülür.
Çoğunlukla her dalında altı adet çiçeği bulunmaktadır. Çiçekleri oluşumundan itibaren ters bir şekilde büyüme gösterir. Bitkinin boyu genellikle 60 ila 80 cm. arasında değişiklik göstermektedir. Şubat ayı sonu veya Mart ayı başında çiçek açar. Dayanıklı bir tür olan bitki, çiçeklerinin ters durması nedeniyle ünlenmiştir.

Renk Kodu: C: 70 M: 0 Y: 100 K: 13






Hakkari'nin gecesi...

2 yorum:

  1. bulursan sana resmederim çok güzel duruyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hatta bir tanesini kitap arasında kurutabilir misin?

      Sil

Ne güzel kelimeler onlar... Parmaklarınıza sağlık...