21 Eylül 2013 Cumartesi

Guilin Tepeleri

150. Gün (Guilin Tepeleri)

Guilin Tepeleri’nin de bir parçası olduğu kireçtaşı bölgesi, Çin’in güneyinden Vietnam’ın kuzeyine uzanır. Çince’de Guilin “Osmanthus Ormanı” anlamına gelir. Guilin Tepeleri’nin ortalama yükseltisi 99 metredir. Çin’in güneyinde yer alan, Guangxi Zhuang Özerk Bölgesinde, Li Nehri’nin kıyısından yükselir. Guilin Tepeleri’ni ortaya çıkaran kalın kireçtaşı katmanları, eski bir deniz yatağında bulunmaktaydı. Milyonlarca yıl yer tabakası yükseldi, asit yağmurları, sismik kırılmalar ve sarsıntılar sebebiyle zaten zayıflamış olan kayaları çözmeye başladı, yeryüzü ikinci kez yükseldiğinde zayıflamış kayalar çöktüler ve geride erozyona daha dayanıklı olan kireçtaşından konik kuleler kaldı. Bu kuleler karstik kuleler olarak bilinen doğal yapılara iyi bir örnek teşkil etmektedir.

Bu eskimeyen manzara önceleri batılı ziyaretçilere kapalıydı.1664 yılında Mançuların Beijing’i alması ile Guilin’e çekilen Ming Hanedanı’nın içerisinde, onları Hıristiyanlığa davet eden papazlarda bulunuyordu. 1550 yılında hapse düşen küçük bir Portekizli denizci grubunu saymazsak, bu papazlar Guilin tepelerini gören ilk Batılılardı. 1949 yılınsa komünistler, tepeleri ele geçirdiğinde burayı yabancılara tekrar kapattılar. Guilin Bölgesi ziyarete 1973 yılında açıldı ve kısa zamanda Çin’in en fazla ziyaret edilen bölgelerinde biri haline geldi.

Guilin Tepeleri’nde yağmurların oluşturduğu birçok mağara ve geçit vardır. 2. Dünya Savaşı sırasında insanlar Japon bombardımanından kaçmak için buralara sığınmışlardır. Burası aynı zamanda Kızıl Ordu’nun 1960’lı yıllarda şiddetli çarpışmalarla savaş alanına çevirdiği bir bölgedir. Bölge halkı yine çarpışmalardan kaçmak için bu mağaralara saklanmıştır.
Bunlardan en iyi bilineni, içinde kırılgan sarkıt ve dikitlerin olduğu bir dizi geçitten oluşan Kaval mağarasıdır. Buranın ismi mağaranı ağzında yetişen ve kaval yapımında kullanılan kamışlardan gelmektedir.
Kaynak: Geo Dergisi Dünya’nın 100 Harikası Kitabı


Renk Kodu: C: 15 M: 26  Y: 96 K: 0










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ne güzel kelimeler onlar... Parmaklarınıza sağlık...