26 Temmuz 2013 Cuma

Tibet ve Himalayalar

93. Gün (Tibet ve Himalayalar)

Tibet,  Orta Asya'da Tibet halkının anavatanı olan bölgedir. Ortalama 4.900 metrelik yükseltisiyle "Dünyanın Çatısı" diye tanınır. 

Himalaya zincirinde, And Sıradağları’ nda olduğundan daha sert bir iklim vardır. Yaşam koşulları çok çetin olup, burada oturanların sayısı çok değildir. Tibetliler, toprağın çökmesini önlemek için, kenarları taş duvarlarla çevrili, bazen küçücük sekiler halinde dağların yamaçlarını biçimlendirirler. Yükseklere arpa, bezelye, patates ekerler; daha aşağıda ise mısır ve pirinç tarımı yapılır. Yak, Tibetli çobanlara yün, süt, tereyağı ve et sağlar; ağır yüklerini taşımada yardımcı olur. Çobanlar sürülerini bir otlaktan diğerine götürürler; yak tüyünden yapılma çadırlarda barınırlar; kurutulmuş tezekle ısınırlar.
Ulusal içecek, soğuğa karşı direnmede gerekli yağı onlara sağlayan, yakın sütünden yapılma tereyağ karıştırılmış çaydır.

Lhasa, Tibet’in başkenti Dünya’nın en yüksek şehirlerinden biridir. Lhasa aynı zamanda Tibet, Çin’in parçası olmadan önce büyük bir dini merkezdi. Dalai Lama (büyük Budist rahip) keşişlere ayrılmış yasak şehirde oturuyordu.

Tibet yaylasında Dünya’ nın rakımı en yüksek ve boyutları en geniş sarayı yani Potala Sarayı yer alıyor. 7. yüzyılda kurulan Potala Sarayı, Tubo Kralı Songtsan Gambo tarafından, gelini Tang hanedanı Prensesi Wencheng için yaptırıldı. 3700 metre yükseklikte inşa edilen Potala Sarayı 360 bin metrekarelik bir alanı kapsıyor. Potala Sarayı Tibet Budizmi’nin tipik sarayı olmanın yanı sıra Han milliyetine özgü mimari özellikler de taşıyor. 1300 yıl önce Tibet ve Han milliyetleri arasındaki bir evlilik bağının simgesi olan Potala Sarayı, aynı zamanda Tibet ve Han milliyetleri arasındaki dayanışmanın da tarihi kanıtıdır. 

Amarnath Hac Yolculuğu (Keşmir): Büyük Himalaya Sıradağlarının, deniz seviyesinden 4420 metre yükseklikteki, Kutsal Mağara Amarnath'ın bulunduğu sırtları; her sene sayıları 500 bini aşan Hindu Hacılarla dolar. Hacıların arasında bu ilginç inanç yolculuğunu merak eden turist de bulunur.  Tanrı Şiva’nın dünyayı dengede tutmak için girdiği meditasyondan çıkacağı (yani bir anlamda dirileceği) mekân olduğuna inanılan mağarayı ziyaret edip,  hacı olabilmek için yola düşen Hindular, dünyanın en sarp ve zahmetli hac yolculuğunu gerçekleştirirler.

Renk Kodu: C: 28 M: 100 Y: 72 K: 0


Pirinç Tarlaları






Tibet Öküzü: Yak
Amarnath Hac Yolculuğu





Kutsal Mağara
Potala Sarayı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ne güzel kelimeler onlar... Parmaklarınıza sağlık...