31 Temmuz 2013 Çarşamba

Japonya’nın Dumanlı Şehri Beppu

98. Gün (Japonya’nın Dumanlı Şehri Beppu)

Adalarında bulunan 500’den fazla volkanı ile Japonya için, “ Yeryüzü Ananın Beşiği’ nde yatmaktadır.” denir. Birçok volkan sönmüştür fakat Fuji, Asama ve Aso gibi hala aktif olan volkanlarda bulunmaktadır. Elbette bu yüzden de volkanların bulunduğu yerlerde yüzlerce termal bölge bulunmaktadır. Bunların en önemlileri Noboribetsu, Beppu ve Kusatsu’dur.

Japonya’nın güneyinde yer alan Beppu’ nun keskin kış soğuğunda küçük maymunlar boyunlarına kadar sıcak suya girip ısınırlar. Hatta maymunlara yemek getirmek üzere bir nöbet sistemleri bile vardır. Beppu kenti, içlerinden bir tanesinin yakın zamanda püskürdüğü birçok volkanın eteğinde kurulmuştur. Sıcak su kaynakları ve gayzerler turistlerin oldukça ilgisini çekmektedir. Ziyaretçiler burada sıcak kumlara gömülüp şifalı sularda tedavi arar.

Burada suya girmek istemeyenler, “jigoku” denilen fantastik şekillerde ve büyüklükte kaynayan gölcükler gibi göze hitap eden farklı yerler de vardır.  Örneğin, Chinoike Jigoku, altındaki kayaların yapısından dolayı parlak kırmızı renktedir. Öte taraftan daha büyük bir gölcük olan Umi Jigoku ise göğün rengini yansıttığından koyu mavi renktedir.  Tatsu – Maki Jigoku’nun gayzeri ise her 20 dakikada bir kulak çınlatan bir sesle püskürmektedir.

Beppu ile ilgili bazı ek bilgiler vermek gerekirse:

·         Beppu’nun sıcak su kaynakları ve gayzerlerinden günde 56.600 metreküpten fazla su fışkırmaktadır.
·         Beppu dünyanın en büyük termal bölgelerinden biridir.
·         Beppu’da 3500’den fazla sıcak su kaynağı ve gayzer bulunmaktadır.

Not: Gayzer nedir?
Kaynaç (veya gayzer), düzenli veya düzensiz aralıklarla, suları yukarı doğru fışkırarak patlama yapan bir sıcak su kaynağıdır. Gayzer sözcüğü İzlanda'daki bir kaynaç olan Gjósa'nın adından türemiştir. Gjósa ayrıca 'patlak verme' anlamına gelir.


Renk Kodu: C: 73 M: 100 Y: 0 K: 64

Gayzer ( İzlanda, Japonya, Yeni Zelanda gibi ülkelerde görülür.)





Sıcak kum havuzları


4 yorum:

Ne güzel kelimeler onlar... Parmaklarınıza sağlık...