29 Temmuz 2013 Pazartesi

İtsukuşima Tapınağı

96. Gün (İtsukuşima Tapınağı)

Japonya’nın en ünlü kapısı olan kırmızı ahşap “torii” Hiroşima’nın yakınında yer alan Miya Adası’ ndaki Itsukuşima Tapınağı’ndadır. 1875 yılında yapılan kapı, 16 m uzunluğundaki iki sütunun üzerinde yer alan 23m’lik ahşap kemerden oluşur. Gelgite bağlı olarak, suyun üstünde yüzüyormuş gibi görünür. Tapınağın kapısının Adadaki Misen Dağı'ndan görünümü Japonya'daki en güzel üç manzaradan birisi olarak kabul edilir. 1996'dan bu yana Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alır.

Kapının ardında yer alan ahşap tapınaklar yüksek direklerin üzerine yapıldığı için suyun üzerinde yürüyormuş gibi görünür. Ana tapınak, Japon yerel inanışının büyük tanrılarından Fırtına Tanrısı Susanovo’nun kızları, üç Şinto tanrıçalarına adanmıştır. Diğer binalarda ise dua, arınma ve sunuş salonları, geleneksel Şinto dansı için ayrılmış bir bölüm, Susanovo’nun oğlu Okinonushi için yapılmış bir tapınak ve bir başka tanrı olan Tenjin için bir tapınak bulunmaktadır.

Koydaki yollar birbirine kapalı yollarla bağlıdır, tüm binalar ise sahile kırmızı renkte bir köprü ile bağlıdır. Miya adası kutsal bir adadır. Bu yüzden yüz yıllardır bu adada kimse ölmemiş veya hiç kimse doğum yapmamıştır. Hamile kadınlar, hasta ve yaşlılar ana adaya geçmek zorundadırlar. Ölenlerin mezarları ise hala ana adadadır.

Tapınak ile ilgili bazı ek bilgiler vermek gerekirse;
·         Tapınağın üzerinde bulunduğu Miya adasına, adadaki geyikleri korkutmamak maksadıyla köpekler alınmamaktadır.
·         Sahilden uzak bir noktada yer alan platformdaki Noh Tiyatrosu, Japonya’nın en eski tiyatrosudur. 1568 yılında yapılmış ve daha sonra restore edilmiştir.

Renk Kodu: C: 0 M: 29 Y: 100 K: 50

Tapınağın bulunduğu koy



Suların yükseldiği zaman
Suların çekildiği zaman




2 yorum:

Ne güzel kelimeler onlar... Parmaklarınıza sağlık...