75. Gün (Brezilya’daki
Ağaç Üzümü: Jabuticaba )
Bugün size meyvesini gövdesinden veren Brazilya
Üzümü ya da orijinal adıyla Jabuticaba’yı anlatacağım. Latince adı: Myrciaria
cauliflora. “Çiçek açar” anlamına gelmektedir.
Mersingillerden, sulu bir yaz meyvesidir. Sadece Güney Amerika'da bulunan ağaç özellikle Paraguay, Arjantin, Bolivya ve Brezilya'da bol miktarda bulunmaktadır.
Meyveden önce ağacın gövdesinde çiçekler açıyor. Sonra çiçekler büyüyünce de içinde meyve oluşmaya başlıyor. Önceleri yeşil olan Jabuticaba meyvesi sonra kararıp tam anlamıyla morarıyor.
Her ağaç 2 yılda bir meyve veriyor. Buna karşın Kuzey Yarı Küre’ de don olmayan, ılıman iklimli bölgelerde de çok sınırlı sayıda da olsa ticari olarak yetiştirilmeye başlanmış. Ağacın büyümesi çok yavaş, 12 metreye kadar boylanabiliyor. Aşılı ağaçlar 5 yılda meyve vermeye başlarken tohumdan yetişenlerin meyveye gelmesi 20 yılı buluyor. Bu özelliklerinden dolayı bonzai yapımına da uygun bir ağaçmış. Bitki güneşli ya da yarı güneşli ortamda, iyi dranajlı hafif asidik ve sulu toprakta yetişmekte ve kökleri sığ olduğundan toprağın nemli olup donmaması gerekmekteymiş.
Mersingillerden, sulu bir yaz meyvesidir. Sadece Güney Amerika'da bulunan ağaç özellikle Paraguay, Arjantin, Bolivya ve Brezilya'da bol miktarda bulunmaktadır.
Meyveden önce ağacın gövdesinde çiçekler açıyor. Sonra çiçekler büyüyünce de içinde meyve oluşmaya başlıyor. Önceleri yeşil olan Jabuticaba meyvesi sonra kararıp tam anlamıyla morarıyor.
Her ağaç 2 yılda bir meyve veriyor. Buna karşın Kuzey Yarı Küre’ de don olmayan, ılıman iklimli bölgelerde de çok sınırlı sayıda da olsa ticari olarak yetiştirilmeye başlanmış. Ağacın büyümesi çok yavaş, 12 metreye kadar boylanabiliyor. Aşılı ağaçlar 5 yılda meyve vermeye başlarken tohumdan yetişenlerin meyveye gelmesi 20 yılı buluyor. Bu özelliklerinden dolayı bonzai yapımına da uygun bir ağaçmış. Bitki güneşli ya da yarı güneşli ortamda, iyi dranajlı hafif asidik ve sulu toprakta yetişmekte ve kökleri sığ olduğundan toprağın nemli olup donmaması gerekmekteymiş.
Bir meyvenin çapı yaklaşık 4 cm kadar olup
ve içinde de 4 adede kadar büyük tohum içeriyor. Meyveleri taze olarak ya da
konserve, dondurma, şerbet, komposto ve şarap yapılarak tüketilebiliyor.
Sağlık için de faydalı olduğuna inanılan
Jabuticaba, bademcik, astım ve ishalde kaynatılarak tedavi amaçlı da
kullanılıyormuş. Kaynatılıp içilmesi astıma, kan tükürmeye, dizanteri gibi
rahatsızlıklara iyi gelmekteymiş. Bademciklerinde iltihap olanlar tarafından
iltihabı hafifletmek için de kullanılıyormuş. Meyvede antikanser bileşeni
bulunmuş.
İnşallah kanser tedavisinde de kullanılır. İlginizi çekeceğinizi umuyorum.
Renk Kodu: C: 25 M: 69 Y: 5 K: 0
Renk Kodu: C: 25 M: 69 Y: 5 K: 0
Cok ilginçmiş :)
YanıtlaSilHakikaten çok ilginç... Çok güzel bir görüntü..
YanıtlaSilGerçekten de çok ilginç bir meyve...
YanıtlaSilhttp://online.botanikmeyveler.com/
YanıtlaSilHER TÜRLÜ TROPİKAL MEYVE FİDESİ
Türkiyede varmıdır acaba ?
YanıtlaSil