8 Temmuz 2013 Pazartesi

Brezilya’daki Ağaç Üzümü: Jabuticaba

75. Gün (Brezilya’daki Ağaç Üzümü: Jabuticaba )

Bugün size meyvesini gövdesinden veren Brazilya Üzümü ya da orijinal adıyla Jabuticaba’yı anlatacağım. Latince adı: Myrciaria cauliflora. “Çiçek açar” anlamına gelmektedir.
Mersingillerden, sulu bir yaz meyvesidir. Sadece Güney Amerika'da bulunan ağaç özellikle Paraguay, Arjantin, Bolivya ve Brezilya'da bol miktarda bulunmaktadır.

Meyveden önce ağacın gövdesinde çiçekler açıyor. Sonra çiçekler büyüyünce de içinde meyve oluşmaya başlıyor. Önceleri yeşil olan Jabuticaba meyvesi sonra kararıp tam anlamıyla morarıyor.

Her ağaç 2 yılda bir meyve veriyor. Buna karşın Kuzey Yarı Küre’ de don olmayan, ılıman iklimli bölgelerde de çok sınırlı sayıda da olsa ticari olarak yetiştirilmeye başlanmış. Ağacın büyümesi çok yavaş, 12 metreye kadar boylanabiliyor. Aşılı ağaçlar 5 yılda meyve vermeye başlarken tohumdan yetişenlerin meyveye gelmesi 20 yılı buluyor. Bu özelliklerinden dolayı bonzai yapımına da uygun bir ağaçmış. Bitki güneşli ya da yarı güneşli ortamda, iyi dranajlı hafif asidik ve sulu toprakta yetişmekte ve kökleri sığ olduğundan toprağın nemli olup donmaması gerekmekteymiş.

Bir meyvenin çapı yaklaşık 4 cm  kadar olup ve içinde de 4 adede kadar büyük tohum içeriyor. Meyveleri taze olarak ya da konserve, dondurma, şerbet, komposto ve şarap yapılarak tüketilebiliyor.

Sağlık için de faydalı olduğuna inanılan Jabuticaba, bademcik, astım ve ishalde kaynatılarak tedavi amaçlı da kullanılıyormuş. Kaynatılıp içilmesi astıma, kan tükürmeye, dizanteri gibi rahatsızlıklara iyi gelmekteymiş. Bademciklerinde iltihap olanlar tarafından iltihabı hafifletmek için de kullanılıyormuş. Meyvede antikanser bileşeni bulunmuş.

İnşallah kanser tedavisinde de kullanılır. İlginizi çekeceğinizi umuyorum.

Renk Kodu: C: 25 M: 69 Y: 5 K: 0 














5 yorum:

  1. Hakikaten çok ilginç... Çok güzel bir görüntü..

    YanıtlaSil
  2. Gerçekten de çok ilginç bir meyve...

    YanıtlaSil
  3. http://online.botanikmeyveler.com/
    HER TÜRLÜ TROPİKAL MEYVE FİDESİ

    YanıtlaSil
  4. Türkiyede varmıdır acaba ?

    YanıtlaSil

Ne güzel kelimeler onlar... Parmaklarınıza sağlık...