1 Temmuz 2013 Pazartesi

Yapayalnız Bir Dil: Japonca

68. Gün (Yapayalnız Bir Dil: Japonca)

Sevgili dostlar bugün size Japoncanın neden “Yapayalnız Bir Dil” olduğunu anlatacağım. Yaku Masao Japonca için “Halkın Dili, Ruhun Dili” tanımlamasını kullanmıştır. Japon dili, ada kültürünün ve adalı ruhunun yalnızlığını simgeliyor. Kanji (Hanca) yazısı Çince’ den alınıp uyarlanmış ama Japon dilinin yapısı Çince’ ye hiç benzemiyor. Japoncanın söz dizimi ve öteki yapısal özellikleri – Türkçeyi de içine alan –Altay dilleri ailesine giriyor. Ancak yakınlık salt biçimde ve yapıda kalıyor. Japonlar kendilerini ve kendi dillerini Altay kökünden gelmiş gibi duyumsamıyorlar. Öte yandan, Japoncanın ses özellikleri, Okyanusya’nın küçük tropik adalarında konuşulan dilleri anımsatıyor ama ilişki orada bitiyor. Japon dilinin kökeni sorunu, kültür tarihinin dolambaçlı yollarında yitip gidiyor. Dünyada konuşulan 2-3 bin dil 40-50 kadar dil ailesinde toplanıyor. Japoncanın bu aile gruplarına benzemeyen öyle özellikleri var ki, dilbilimci olan Jacob ve Stern (1947), Japoncayı tek başına bir aile, “YAPAYALNIZ BİR DİL” saymıştır. Japon dilinin gizi hiç kuşkusuz kültür tarihinde saklıdır.

Japon dili, yaklaşık iki bin yıl önce Çin’den alınmış kavram ve simgelerle yazılır. Kanji yazısı diye bilinen bu yazının kökeni, Mısır hiyeroglifleri gibi yalın resimlere dayanır. Nesnelere benzetilerek çizilen bu resimler, zamanla ve kullanıla kullanıla, çizgi resimler olmaktan çıkmış, soyut birer kavram simgesi (idyogram) olmuştur.

Temel öğretimden mezun olan bir Japonun bu karakterlerden 881, lise mezunları 1858 ve üniversite öğrencilerin de 2988 karakter bilmesi yeterliymiş. Ne var ki, toplam 3000 karakter 300 öğeden türetilmiştir. 

Şimdi bazı kelimelerin Japonca yazımlarını size sunmak istiyorum. Bütün bu bilgilerden sonra Japon yazısına daha farklı bir gözle bakacağınızı umuyorum. 

Renk Kodu: C: 34 M: 27 Y: 62 K: 29 


Not: Yararlanılan kaynak Bozkurt Güvenç’in Japon Kültürü isimli kitabıdır. 












2 yorum:

  1. çok ilginçç..Şaşırtıcı.Yalnız diagramlarda anlamını okuyunca benzetiyorsun.Deniz ve kadın,erkek ..Yine de zor bir dile benziyor..

    YanıtlaSil

Ne güzel kelimeler onlar... Parmaklarınıza sağlık...