22 Temmuz 2013 Pazartesi

Japon Anime Ustası: Hayao Miyazaki

89. Gün ( Japon Anime Ustası: Hayao Miyazaki)
Bir anime sever olarak Miyazaki’ nin filmlerinin çok etkileyici olduğunu söyleyebilirim. Bu yüzden de mutlaka izlemeniz gerektiğini düşünüyorum. Özellikle de ödüllü animelerini çok beğeneceğinizi umuyorum.
Hayao Miyazaki, 5 Ocak 1941 yılında Tokyo'da doğdu. Toyotama Lisesi 'ndeki üçüncü senesinde, dünyanın ilk renkli uzun metrajlı animasyon filmi olan Hakujaden 'i izlediğinde filmden çok etkilendi ve animasyona ilgi duymakla kalmayıp; o anda çizgi roman çizeri olmaya karar verdi. 1962 yılında gittiği Gakushuin Üniversitesi 'nde uluslararası ilişkiler ve ekonomi okumaya başladığında; üniversitenin Japon imparatorluk ailesiyle yakın olması sebebiyle Marksist düşünceden etkilendi. Mezun olduktan sonra Toei Animasyon Şirketi 'nde animatör olarak çalışmaya başlayan Hayao Miyazaki; bu yıllarda yönetmen olan Isao Takahata ile tanıştı ve beraber şirket sendikasında çalışmaya başladılar.
1965'te anime yönetmeni Otsuka Yasuo ve Isao Takahata'nın çalışmaya başladıkları Güneşin Prensi Horus (Taiyo no Oji Horus no Daiboken); Hayao Miyazaki'nin uzun metrajlı bir animasyon filminde çalışmak adına yakaladığı büyük bir fırsattı. Kariyeri boyunca hem pek çok uzun metrajlı animeye, hem de Japonya'da manga olarak adlandırılan çok sayıda çizgi romana imza attı. 
Eserleri Japonya'da olağanüstü ilgi ve saygı gören Miyazaki, Oscar Ödülü'nü kazandığı 2002 yılına kadar çizgi film çevreleri dışında batıda pek tanınmıyordu. Kendisine sadece bu ödülü getirmekle kalmayıp bir ilke de imza atmasını sağlayan Ruhların Kaçışı filmi Berlin Film Festivalinde ödül alan ilk animasyon filmidir. Ayrıca bu filmle Japonya'da gişe rekorları kırarak; 1997'de yönetmenliğini yaptığı Prenses Mononoke filmi ile kendisine ait olan gişe rekorunu yine kendisi kırmıştı. Miyazaki Isao Takahata ile beraber yaptığı Heidi dizisi Türkiye'de tanınır.
Miyazaki özellikle son zamanlardaki eserlerinin büyük bir kısmının yönetmenliğinin yanı sıra metin yazarlığını da yapmıştır. Bu türden ilk eserlerinden biri kendi yarattığı bir mangadan uyarlama olan Rüzgârlı Vadi 'dir. Bu eserinden sonra Stüdyo Ghibli'yi kuran Miyazaki eserlerini burada hazırlamaya başlamış ve bu stüdyo aracılığıyla hayranlarına ulaştırmıştır.

Miyazaki’nin  Önemli Filimleri
Kagliostro'nun Şatosu  
Rüzgarlı Vadi
Gökteki Kale
Komşum Totoro
Küçük Cadı Kiki
Kırmızı Kanatlar
Prenses Mononoke
Ruhların Kaçışı
Howl'un Yürüyen Şatosu
Küçük Deniz Kızı Ponyo
Rüzgar Yükseliyor

Renk Kodu: C: 0 M: 100 Y: 52 K: 0




Miyazaki'nin animelerinden bazıları.

5 yorum:

  1. Kendisine gerçekten çok severim. Yaptığı çizgi filmler hayal ötesi Ben chihiro izlediğimde bayılmıştım.. Sonra btün filmleri bulup izledim. Bir tek sanırım ponyo kalmış:) İnanılmaz birisi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle katılıyorum. Çok ama çok anlamlı çıkarımlarda bulunabiliyor insan... Tabi anlayana demeden de geçemeyeceğim...

      Sil
  2. animasyonu cidden cok seviyorum bende.bu filmlerede bakmışımdır ama bu kişiye ait olduğunu bimiyordum tabi teşkürler

    YanıtlaSil
  3. Bende Rüzgarlı Vadi ve Gökteki Kale'yi izlemiştim. Yakın zamanda diğerlerinide izlemeliyim diye düşünüyorum. :)

    YanıtlaSil

Ne güzel kelimeler onlar... Parmaklarınıza sağlık...