12 Temmuz 2013 Cuma

Samoyed Halklarından Nenetler

79. Gün ( Samoyed Halklarından Nenetler)
Nenetler (Nenets), veya Nenet halkı ya da Yuraklar Rusya Federasyonu'nda yerli bir halktır. 2002 yılı nüfus sayımına göre Rusya Federasyonu'nda 41,302 Nenet yaşamaktadır. Dilleri Nenetçe'dir.
Bazen İngilizce'deki çoğul takısı olan (s) ile karıştırıldıkları için Nenet şeklinde telaffuz edilmektedir. Nenetler içlerinde Enets halkı, Selkup ve Nganasan halkının da dâhil olduğu Samoyedler grubu içine girerler.
İki büyük Nenet grubu vardır: Tundra Nenetleri ve Orman Nenetleri. Bazıları Nenetlerin MÖ 3000'lerde Fin-Ural dillerini konuşan gruplardan ayrıldıkları ve MÖ 200'lerde Türkçe ve Altayca konuşan halklarla karışacakları doğuya göç eden gruplar olduğuna inanmaktadırlar.
Nenetler toprağa ve doğal kaynaklara saygı üzerinde duran şamanist ve animist bir inanç sistemine sahiptirler. Klan temelli bir sosyal yapılanmaları vardır. Nenet şamanlarına Tadibya denir.
Renk Kodu: C: 100 M: 25 Y: 12 K: 0























2 yorum:

  1. çok güzel fotoğraflar.Onlara bakarken acaba insan bilmediğinde daha mı çok mutlu oluyor düşüncesi aklıma geldi.Geyikler,hayvanlarla çekilen fotolar ne kadar dingin ve huzurlu..

    YanıtlaSil

Ne güzel kelimeler onlar... Parmaklarınıza sağlık...