22 Mayıs 2013 Çarşamba

Erguvan Ağacı


28. Gün ( Erguvan Ağacı)

Dün Japonya’daki Sakuralardan bahsettim. Sonra düşündüm aslında düşünmekten daha çok içim burkuldu. Yaşadığı coğrafya itibariyle benim güzel ve yalnız ülkemde anlatılacak nice ağaçlar var. (Altı çizili tanımlamayı ilk Nuri Bilge Ceylan’dan ödül alırken duymuştum. O günden beri ülkeme böyle hitap ederim.)

Dedim vatanın bereketini anlatmak gerekir yoksa vicdan azabı çekerim. Bir yerlerden başlamak lazım… İlk olarak ERGUVAN AĞACINI anlatacağım. Bu ağacı da severim ama bir ağaç var ki beni benden alır. Şimdilik ismi saklı kalsın bende… Bir daha dünyaya gelsem kesinlikle o ağaç olarak gelmek isterim.

Ağaçlara merakım İstanbul’da yaşadığım yıllarda başladı. İşe gidip gelirken o gri binaların arasında soluk alamadığımı hissettim. Tam bu sırada bir kitap okudum ve diyordu ki kitapta: “Ey! şehirde yaşayan insanoğlu yollardaki ağaçları görmeye çalış.” Bu cümleden çok etkilendim ve işe gidip gelirken cidden yollardaki ağaçlara bakmaya başladım. Ağaçlara cidden sadece ağaçlara baktım… Suratı asık insanları görmez oldum. Sonra baktıklarımı araştırdım. Ne göreyim kör cahilmişim bu konuda… İşte o bakışmalar sırasında tanıştım benim ağacımla… Israr etmeyin adını söylemeyeceğim. Ona bambaşka bir gün ayıracağım… O sadece benim ağacımın günü olacak.

Neyse biz güzel ve yalnız ülkemin ağacına dönelim. Erguvan. Çiçeklenme dönemi bir ay kadar sürer ve dökülmeye başladığında yapraklar oluşur. Boyu 3- 5 metre arasındadır. Yuvarlak biçimlidir. Gençken ince ve kırmızımsı-kahverengi olan gövdesi yaşlandıkça kalınlaşıp koyulaşır. Yaprakları kışın dökülür. Anayurdu Akdeniz Bölgesi’dir.

Şimdi gelelim bu ağacın öyküsüne; İsa’nın 12 havarisinden biri olan ve onu ele veren Yahuda’nın pişmanlık ve utançla kendini astığı ağaç olduğu söylenir. Fransızlar ona “Arbre de Judee, yani “Yahuda’ nın Ağacı” derlermiş. (Gülnar Önay'ın kitabından alıntıdır.)

Erguvanın çiçekleri Yahuda kendini asmadan önce beyazmış, fakat Yahuda’ nın ihaneti karşısında utancından kızarmış. Efsane doğru mudur bilmem ama Erguvanın bu öyküsü beni etkilemiştir. İnsanın doğaya kendince anlamlar yükleyip hikâyeleştirilmesi beni hep etkilemiştir doğrusu…

Ve bir ek bilgi bunu da bir öğrencimden öğrenmiştim. Ağaçların canı yanar mı? diye bir deney izlemiş. Ağaçlara insanların kalp ritmini ölçen elektrokardiyograf (EKG) aleti yerleştirmişler. Sonra da ağaca ateş püskürtmüşler. Ne mi olmuş? Ateş altında kalan ağacın verdiği tepkilerle EKG verileri yükselmiş. İçim burkularak dinlemiştim bu deneyi… Demek ki neymiş? Ağaçlarda acı çekiyormuş.

Hiç bir ağaca sarıldınız mı? Ben bu olaydan sonra sarılmıştım. Beni hissettiğine eminim… Bence siz de sarılın. Sizi de hissedeceğinden eminim J

Hadi uzun uzun Erguvanlara bakalım şimdi… Ruhumuzda, gönlümüzde bayram etsin…

RENK KODU: C: 48 M: 0 Y:100 K: 13









10 yorum:

  1. Çok güzel bir paylaşım olmuş yüreğinize sağlık... Bu ağacı bende çok severim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Ruhunuza iyi geldiyse ne mutlu bana...

      Sil
  2. Merhaba,
    Erguvanları çok severim..
    Resimler ise öyle canlı ki,orada olmayı istedim...

    YanıtlaSil
  3. “Ey! şehirde yaşayan insanoğlu yollardaki ağaçları görmeye çalış.”
    Görmemek mümkün mü? KSK de oturuyorum ve apartmanın bahçesinde süper limon agacımız var onun çekirdekleri ektim ve yeşillendiler şimdi aşılatacağım ve ve ve veeee 2 tane limon ağacım olacak benimmm :)

    YanıtlaSil
  4. erguvan ne güzel bir ağaçtır, mis kokulu... sizin sevdiğiniz ağaç çınar ağacı olabilir mi? :) ben en çok çınarı severim nedense aklıma direk o geldi :) çok güzel bir bilgi olmuş bu, o deneyi bende duymuştum o yüzden hassasım bu konuda. Keşke herkes hassas olabilse ağaçlara.. Ağaç demek huzur demek benim için...

    yüreğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  5. Çınar değil sevdiğim ağaç... İlerde bununla ilgili bir bölüm mutlaka yazacağım. Çok ama çok teşekkür ederim yorumunuz için...

    YanıtlaSil
  6. erguvanı çok severim.nice şairlerin dizelerine kelime olmuş,anlam katmış duygularına tercuman olmuştur.görselliğini konuşmaya gerek var mı muhteşem.
    ağaçlara sarılırım.hatta bunu yaptığınızda vücudunuzdaki tüm negatif elektiriğide atıyorsunuz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ağaçlara sarılan birinin daha olması beni çok mutlu etti:)

      Sil
  7. selam,2 haziran da ben de 'çocuklaşsak mı?' başlıklı bir yazı yayınladım.Birbirimize benziyoruz sanırım;en azından düşüncelerimiz paralel.Sizi beklerim.Şu anda çevrelerime eklendiniz.Sevgiyle kalın.
    bahceperim.blogspot.com
    http://bahceperim.blogspot.com/2013/06/cocuklassak-mi.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim yazdıklarınıza:)))Hoşgeldiniz...

      Sil

Ne güzel kelimeler onlar... Parmaklarınıza sağlık...