21 Mayıs 2013 Salı

Japonya ve Kiraz Çiçekleri


27. Gün (Japonya ve Kiraz Çiçekleri )

Japon kültüründe önemli bir yeri olan kiraz çiçeklerinin (Sakura) o muhteşem gösterisi ilkbaharda başlar. Kiraz çiçeklerinin açtığı ilkbaharda birbirinden güzel festivaller ve etkinlikler yapılır. İnsanlar her ilkbaharda doğayla baş başa güzel vakitler geçirmektedirler.

Bu güzel gelenek Samuray’lardan gelmektedir. Kiraz çiçekleri en olgun zamanlarında solmaya fırsat bulamadan yere düşmektedir. Samuraylarda bu muhteşem düşüşe bakarak savaş meydanında her an ölebileceklerini akıllarına getirmektedirler. Kiraz çiçekleri bu yürekli savaşçılara hem yaşama hem de ölüme çok yakın olabileceklerini hatırlatmaktadır. Bu da bir samuray için ölümle yaşamın ince bir çizgiyle ayrıldığının göstergesidir. Bu nasıl bir derin bakış açısıdır.

Özellikle Japonya’da yapılan bütün kalelerin çevresinde kiraz ağaçlarının bulunması tesadüf değildir.

Japon kültüründe Sakura ayrıca yeni başlangıçlarında simgesidir. Japonya’da yeni okul yılının başlangıcı ve çalışanların yeni çalışma dönemine başladığı aydır Nisan ayı… Üniversitelerin açıldığı aydır. Yani kısacası Sakura yenilenmenin simgesidir.

Japonya’da 200’de fazla kiraz ağacı türü vardır. Dikilmesinin nedeni ise meyvesi değil, çiçekleridir.
Okuduğum bir kitapta diyordu ki her yıl mart ayında ülkenin resmi meteoroloji kurumu, ülkenin en güneyinden en kuzeyine kiraz ağacı çiçeklerinin açacağı zamanları halka duyururmuş. En son açtığı yer ise ülkenin kuzeyinde yer alan Hokkaido adasıymış.

Japonlarla ilgili bilgi edinebileceğiniz en ülkemizdeki en önemli kaynak Bozkurt Güvenç’in JAPON KÜLTÜRÜ isimli kitabıdır. Bu kitabı edindiğim günden beri yani yıllardır kütüphanemden ara ara alıp okurum. Bu arada bir ek bilgi daha vermek istiyorum.  

Çinliler, güneşin doğduğu yönde bulunan takımadaya “Güneşin Yeri” anlamında bir isim takmışlardır. Japonlar bu adı beğenmişlerdir ve kendilerine “Nippon” ya da “Nihon” demeye başlamışlardır. Ülkenin adı böylece konmuştur. Gezgin Marco Polo, Çin’de duymuş Nippon adalarının varlığını, Çince (Cihpon) söylenişine benzeterek “Ciappone” koymuş ülkenin adını… Batılı dillerin Japan’ı da Japon’u da Ciappone’ den türetilmiştir. Biz Türkler Batı’dan duymuş “Japon’ya” demişiz. (Japon Kültürü kitabından alıntıdır.)
Bu yüzden de Japon bayrağının ortasında yer alan kırmızı nokta Güneş’i simgelemektedir. Güneş’in yeri olan ülkeyi…

Bir de kiraz çiçeği süslemesi yapmak isteyenlere güzel bir yöntem sunuyorum.

RENK KODU: C: 38 M: 25 Y:o K: 0






14 yorum:

  1. Her an ölebileceğini hatırlatmak......
    Seninde söylediğin gibi ne kadar ince bi çizgi.....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu sıra nedense bu duygu bende de yoğunlukta :(

      Sil
    2. Ölüm ile ayrılığı tartmışlar. 50 gr fazla gelmiş ayrılık. Demek ki yaşam daha ağır basıyor. Eklemeden geçmemek lazım. Onur ve şahsiyet ölümden daha ağır ki Samuraylar başarısızlıklarında harakiri yağarak kendilerini öldürebiliyorlar.

      Ben İyisimi bu cümlelerimde senin için.Duygular yolcular gibidirler. Durmadan ağlayamayacağın gibi durmadan gülemezsin de... Bu yüzden yaşadığın her duygunun an an tadını çıkar...:)

      Sil
  2. ben iyisimi blogunda gördüm blogunuzu ve koştum geldim...
    Amacınız inanılmaz hoşuma gitti.. Bizde burdayız artık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harikasın arkadaşımmm :)

      Sil
    2. Teşekkür ederim. Beni çok mutlu ettiniz...Hoş geldiniz o zaman...

      Sil
  3. Öğretmenim bilgi ve görseller muhteşem.
    "Japonya’da 200’de fazla kiraz ağacı türü vardır. Dikilmesinin nedeni ise meyvesi değil, çiçekleridir.
    Okuduğum bir kitapta diyordu ki her yıl mart ayında ülkenin resmi meteoroloji kurumu, ülkenin en güneyinden en kuzeyine kiraz ağacı çiçeklerinin açacağı zamanları halka duyururmuş. En son açtığı yer ise ülkenin kuzeyinde yer alan Hokkaido adasıymış." :))

    Bir de size naçizane bir tavsiyem olacak yorum bırakma kısmındaki harfsel ve rakamsal doğrulama kaldırırsanız daha verim alacağınıza inanıyorum:)
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hallettim ama bir de gelen yorumların hepsine cevap verebilmek için mailime yönlenmesine izin verdim. Umarım doğru yapmışımdır...Kimsenin sözcüklerini cevapsız bırakmak istemem...

      Sil
    2. beniyisimiseniyisimi@gmail.com bana mailinizi gönderiri misiniz? :)

      Sil
  4. Resimler müthiş.Güzel yazmışsınız.Elinize sağlık.Ben de bahceperim.blogspot.comun yazarıyım.beklerim.sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
  5. Kiraz çiçekleri bakın 2015 : http://www.cheriblossom.com

    Mesut

    YanıtlaSil

Ne güzel kelimeler onlar... Parmaklarınıza sağlık...