20 Mayıs 2013 Pazartesi

Yeni Zelanda ve Ülkenin Gerçek Sahipleri Maoriler


26. Gün (Yeni Zelanda ve Ülkenin Gerçek Sahipleri Maoriler)

Sevgili Dostlar, bugün coğrafya ilgili yazılarıma devam ediyorum Hatırlarsanız ilk önce Brezilya’yı anlatmıştım. Bir Kuzey bir Güney Yarımküre’den anlatım yapacaktım. Bugün Güney Yarımküre’de yer alan bir ülkeden Yeni Zelanda’dan ve onların asimile edilmeye çalışılan halklarından Maorilerden bahsedeceğim.

Yeni Zelanda, Avustralya’nın 1500 km GD’da yer alan iki ana ada ile birçok küçük adadan oluşur. Ülkede ortalama 4 milyon insan yaşar. Nükleer gücün kullanılmadığı, çok az sanayi tesisinin olduğu bu yüzden de kirliliğin en az yaşandığı ülkelerden biridir.

Ülke farklı coğrafi özelliklerin bir arada bulunduğu yerlerden biridir. Aktif volkanlar, fışkıran gayzerler ve büyük buzulların olduğu görkemli dağ sıraları bulunur.

1840 yılında Büyük Britanya egemenliğine girmiştir. Günümüzde her ne kadar bağımsızlığını kazanmış olsa bile İngilizlerin, ellerini üzerinden çekmediği görülmektedir.

Peki ya Maorilerin durumu? Sömürülen nice halktan biridir. Kutsal saydıkları toprakları için mücadele verirken savaşlarda yüzlerce Maorili öldürülmüştür. Bugün ülke nüfusunun sadece %10’luk bir kısmını oluşturmaktadırlar. Kültürlerini yeniden canlandırmak için çalışmaktadırlar.

Yeni Zelanda için kullandıkları ad “Uzun Beyaz Bulutlar Ülkesi” anlamına gelen kendi dillerindeki Aotearoa’dır.

Dövmecilik Maori kültürünün en önemli unsurudur. Acıya dayanıklılığın ve atalara saygının en önemli göstergesidir. Dövme yapma törenine “Moko” deniliyor. Dövmecilik sanatına ise “Ta Moko” denilmektedir. Savaş zamanlarında Moko kamuflaj amaçlı kullanılmaktaydı. Yüze yapılan dövmeler savaşçıya tehditkâr ve korkutucu görüntü veriyordu. Bu dövme aynı zamanda sebat etmenin erdemini sembolize edip, savaşçının acıya olan dayanılıklılığını göstererek düşmanın ilgisini artırıyordu.

Yüzüne dövme yapılan Kingi Taura “Çok acı verici ama buna katlanabilirim.” diyor. Benimde kolumda beş adet martı dövmesi var. Dirseğimden bileğime doğru ilerliyor. Sanki kolumdan uçup gidiyorlarmış gibi duruyor. O yüzden ismini “İçimden Kuşlar Göçüyor.” koydum. Şimdi düşünüyorum da cidden Maorilerin yüzlerine yaptırdıkları dövmelerin ne kadar acıdığını anlayabiliyorum.

Sömürülen toplumların kültürlerine olan bağlılığı her zaman olduğu gibi beni yine büyülemeye devam ediyor.

RENK KODU: C: 0M: 48 Y:50K: 0







19 yorum:

  1. Denizin ortasında olan bir volkan mı ki

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet volkanik bir ada. Yeni Zelanda hala aktif yani depremlerin ve volkanik faaliyetlerin yaşandığı genç bir arazi...

      Sil
  2. Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.Mutluluk anlarını yakalayacağımız bir hafta geçirelim.

      Sil
  3. Merhaba Blogunuzu Zeynep Hanım'ın blogunda tanıdım koştum geldim. Sizi tanımaktan mutluluk duydum doğrusu ne kadar iddialı ve bir o kadar önemli ve güzel bir blog amacı sizinkisi tebrik ediyorum gönülden. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cehalete karşı 365 gün :) Süpersin :)

      Sil
    2. Çok teşekkür ediyorum inceliğiniz için..365 gün sizi ağırlamaktan mutluluk duyacağım...

      Sil
  4. ben iyisimi bloğundan merak edip ziyaretinize geldim.. iyi ki gelmişim..siz de iyi ki yazıyorsunuz.. sizin gibi idealist öğretmenlerin olduğunu bilmek kızımı yetiştirirken bana güç ve umut veriyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cehalete karşı 365 gün :) Süpersin :)

      Sil
    2. Sizin gibi anneler geleceğimize sahip çıkacak çocuklar yetiştirecektir. Bir öğretmen olarak şunu söylüyorum siz ne kadar doğru şekillendirirseniz, biz o kadar güzel yoğuruyoruz.Yakında öğretmen olarak annelerin yanında bulunacağım bir bölüm açmayı planlıyorum. Yeni çağın çocukları ile mücadele etmek cidden başka bilgiler gerektiriyor.

      Teşekkürler hem de çok çok:))))

      Sil
    3. sabırsızla bekliyorum o bölümü..

      Sil
  5. Tebrikler, çok güzel yazılarınız.
    Takipteyim.
    Sevgiler öğretmenim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harikasıııınnn :) Ben hepinizi takipteyim :)

      Sil
  6. Ben iyisimi , bizi hem güzel fikirlere hem dolu dolu bloglara yönlendiriyo,teşekkürler:)) Sizede ayrıca teşekkürler ,blogunuzu şöyle hızlıca gezdim fakat zaman ayırmalı :)) her fırsatta okunacak ve dikkatlice :) emeğinize sağlık , sevgilerimle:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Hem ilginiz hem de desteğiniz için...

      Sil
  7. bayıldım blogunuza:) zevkle hergün okumaya gelicem...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Ben de çok sevineceğim o zamanlar. Her günüme hoş geldiniz o zaman...

      Sil
  8. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  9. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil

Ne güzel kelimeler onlar... Parmaklarınıza sağlık...