29 Mart 2014 Cumartesi

Japon Kılıç Kullanma Sanatı Kendo

337. Gün (Japon Kılıç Kullanma Sanatı Kendo)
Japon kültürüne olan merakım çevremdeki herkes tarafından bilinmektedir. Ölmeden önce görmeyi düşlediğim tek ülke Japonya’dır. Uzun uçak yolculukları yapmaktan korkan benim için galiba bu isteğim hayalden öteye gidemeyecek. Bu yüzden de bu kültüre ait ne varsa okuyup araştırıyorum. Kendo da bunun başında gelmektedir.

Kendo, kökeni Japonya olan bir Uzak Doğu kılıç kullanma sanatıdır. Kılıç anlamına gelen ken ile yol anlamına gelen do kelimelerinin birleşimden oluşmuştur. Kendo zaman içinde kenjutsu olarak bilinen kılıç teknikleri öğretisinden geliştirilmiştir.
Japonya Kendo Federasyonu'nun (AJKF) 1975 yılında yayınladığı bildiride belirttiği gibi, Kendo kavramı “geleneksel Japon kılıcı katanayı kullanma prensipleri doğrultusunda insan karakterini (tabiatını) kontrol altına alma“ prensibine dayanır.
Bunun doğrultusunda yine AJKF'nin belirttiği gibi Kendo çalışmanın amacı;
·         Zihni ve vücudu bir bütün haline getirmek
·         Güçlü/dinç bir ruh yetiştirmek ve doğru, sürekli çalışma ile Kendo sanatında gelişim için çabalamak   
·         İnsan nezaketi ve onurunu saygın tutmak.
·         Diğerleriyle samimiyet içinde bir araya gelmek.
·         Bireysel gelişim için sürekli çalışmaktır.
Bu sayede kişi, ülkesini ve toplumunu sever, kültür gelişimine katkıda bulunur ve insanlar arasında barış ve refahın hüküm sürmesi sağlamak için çalışır.
Kendo çalışmaları [keiko-gi] ve [hakama] adı verilen geleneksel Japon kıyafetleriyle koruyucu zırh seti giyilerek yapılır. Katanayı temsilen shinai adı verilen ve bambu kamışından imal edilen eğitim kılıcı kullanılır. Kata çalışmaları ise bokken denilen ağaçtan imal edilen kılıçla yapılır.
Koruyucu zırh seti bōgu başı, kolları ve vücudu korumak için kullanılır. Başı korumak için giyilen parçaya men, bilekleri ve elleri koruyan parçaya kote, göğsü koruyan parçaya dö, kasık ve bacağın üst kısmını koruyan parçaya ise tare adı verilir.
Kendo yapan kişilere kendōka veya kenshi ("kılıç kullanan kişi") adı verilir.
Dört milyonu Japonya'da ve bir milyonu Kore'de olmak üzere tüm dünyada 6 milyon kişi kendo yapmaktadır.
Bu parçayı mutlaka dinlemelisiniz. Görüntüleri beğeneceğinize eminim.

http://www.youtube.com/watch?v=3hCAZrV33NY

Renk Kodu: C: 38 M: 77 Y: 66 K: 25







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ne güzel kelimeler onlar... Parmaklarınıza sağlık...