26 Mart 2014 Çarşamba

Norveç’teki Atlantik Yolu

334. Gün (Norveç’teki Atlantik Yolu)
Bir coğrafyacı olarak üniversite de ulaşım coğrafyası diye bir ders okumuştuk. Bu derste ulaşımın tarihçesinden tutunda dünya üzerindeki tüm ulaşım ağlarını öğrenmiştik. Mesleğe atıldıktan sonra da derslerde bu sefer ben anlattık ulaşımları… Çok ama çok beğendiğim yegâne yollardan birini sizlerle paylaşmak istiyorum. Yararlandığım kaynağı da sizlerle paylaşıyorum. Oldukça beğeneceğinizi umuyorum.
Norveç'te bulunan "Atlanterhavsveien Yolu" (Atlantik Yolu), 1989 yılında hizmete açılmış. 8,72 kilometre uzunluğunda olan bu yol, üzerinde bulunan 8 adet köprü ile birlikte küçük adacıklar üzerinden geçerek iki yakayı birbirine bağlıyor. Yol uzunluğu ve köprü inşaatı bakımından enteresan bir tarafı yok ama "Storseisundet Köprüsü"'nün estetiği ve yolun geçtiği güzergâh, yapıyı özel kılıyor. Bu özelliklerinden dolayı Atlantik Yolu, 2005 yılında Norveç'te yapılan yüzyılın inşaatı ödülünü almış.

Atlantik Yolu, Norveç ulusal 64 yolunun bir parçası ve Averoy adasıyla Eide adasını birbirine bağlıyor. Yolun keskin dönüşleri ve vahşi doğanın içinden geçmesi, The Guardian tarafından yapılan sıralamada, Himalayalar dağ yollarını geçerek en güzel yol güzergahı olarak seçilmesini sağlamış. 

(Kaynak : cihanozdemir.com)


Formun ÜstüFormun AltıFormun ÜstüFormun AltıRenk Kodu: C: 51 M: 32 Y: 65 K: 0










1 yorum:

  1. Gerçekten görülmeye değermiş. Manzarada nefes kesicidir eminim. :)

    YanıtlaSil

Ne güzel kelimeler onlar... Parmaklarınıza sağlık...