242. (Hastalık Deyip Geçmeyelim)
Sevgili
dostlar oldukça zor bir hafta sonu geçirdim. Hastalıkla boğuştum durdum. 18
saat aralıksız uyudum diyebilirim. Kafamı yastıktan kaldıramadım. Aldığım
ilaçların yanı sıra bir sürü bitkisel çay içtim diyebilirim. Bitkisel çayları
içmeyi çok seviyorum. İnternette biraz araştırma yaptım. Benim gibi bu kış
aylarını zor geçiren arkadaşlarım olabileceğini düşünerek güzel bir yazıyı
sizlerle paylaşmak istedim. Bilgi kirliliğinin yaşandığı günümüzde yazının akademik
bir çevreden açıklanmış olması güzel…
“Gribe karşı doğal kalkan
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tıbbi Bitkiler
Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yüksel Kan, AA muhabirine yaptığı
açıklamada, kış çayı olarak kullanılan tıbbi ve aromatik bitkilerin; mevsim
değişikliği ve soğuk kış günlerinde azalan vücut direncini güçlendirdiğini
söyledi. Ancak bu bitkilerin gelişigüzel satın alınıp
tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan Kan, doğru özellikteki bitkinin tercih
edilmesi için bazı noktalara dikkat edilmesini önerdi.
''BU YILIN HASADI OLMALI''
Eczane ya da
aktarlardan alınan bitkilerin üzerinde, öncelikle, ''bitki ismi ve üretici
sertifikası'' bilgilerinin yer almasına dikkat edilmesini isteyen Kan, şunları
kaydetti:
''Kış çayı olarak kullanılacak bitki, mutlaka bu yılın hasadı olmalı...
İkinci yılında da kullanılabilir ancak hasadının üzerinden 2'den fazla yıl
geçmiş olan bitkiler tüketilmemelidir. Çünkü, hasadının üzerinden 2 yıldan
fazla geçmiş olan tıbbi ve aromatik bitkiler özelliğini kaybeder. Ayrıca,
yanlış şekilde kurutulmuş bitkilerde aflatoksin üremektedir. Bu nedenle kış
çaylarında usulüne uygun kurutulmuş bitkiler kullanmak çok önemli. Aflatoksinli
bitki çayları ciddi sağlık riskleri oluşturabilir. Grip ve nezle gibi
kışın sık görülen hastalıklara karşı vücut direncini artırmak için ekinezya,
tıbbi nane, melisa, adaçayı ve dağ çayı öneriyoruz. Bu
bitkiler tek başlarına olduğu gibi birbirleriyle karıştırılarak da
tüketilebilir. Düzenli olarak sabah, öğle ve akşam olmak üzere günde 3 çay
bardağı tüketilmesi idealdir.''
KAYNATMAYIN, DEMLEYİN!
Doç. Dr.
Yüksel Kan, kış çaylarının demleme şeklinin de itina istediğini belirterek,
''Bu bitkiler, tıpkı siyah çay demler gibi demlenmelidir. Yani bitki, kaynama
işlemi bitmiş suyun içine bırakılmalıdır. Kaynatmak ise kesinlikle yanlıştır.
Sıcak suyun içine atılıp 3-5 dakika bekletilen bitki, daha sonra demleme
kabından süzülerek alınmalıdır'' dedi.
Kış
çaylarının, ümmin sistemini geliştirerek grip ve benzeri hastalıklara sebep
olan mikroplara karşı vücudu koruduğunu aktaran Kan, bu çayların vücuda çeşitli
şekillerde alınan toksiklerin de atılmasını sağladığını sözlerine ekledi.”
Yazının
alındığı adres:
Renk Kodu: C: 0 M: 69 Y: 43 K: 13
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Ne güzel kelimeler onlar... Parmaklarınıza sağlık...