3 Ağustos 2013 Cumartesi

Lut Gölü

101. Gün (Lut Gölü)

Lut Gölü veya Ölü Deniz yeryüzünün en alçak ve üçüncü en tuzlu gölüdür.Günümüzde akarsularla beslenmeyen ve 600 km² civarında bir alanı kaplayan Lut Gölü, Afrika -Suriye ayrımındaki en alt noktada yer alır. Lut Gölü'nün tabanı, su derinliği çok fazla olmasa da (yaklaşık 376 metre), göl seviyesi deniz seviyesinden 422 metre aşağıdadır. Bu büyük tuzlu göl, karşılıklı uzak noktalarından 80 km/18 km genişliktedir. Aslında göl, eski Lisan Denizi’nin bir parçasıdır.
Su seviyesindeki çekilme eski zamanlarda yılda ortalama 18 cm iken, bugün bu değer İsrail ve Ürdün'ün artan içme suyu ihtiyacı nedeniyle, yıllık 50 cm civarına yükselmiştir. Lut Gölü %28 ile %33 arasında değişen tuz oranıyla (Akdeniz %3) Antarktika'daki Don Juan Gölü (%40'ın üzerinde) ve Asal Gölü'nden (%35) sonra dünyadaki en tuzlu üçüncü göldür.
Lut Gölü’ne dökülen sular Ürdün Vadisi’nin cehennem sıcağında buharlaştığından sudaki mineral ve tuz oranı oldukça yüksektir. Yüksek tuz oranının Lut Gölü’ndeki kaldırma kuvvetini arttırmasına rağmen, burada yüzmek beceri isteyen bir iştir. Yoğun tuz oranı Lut Gölü’nde balıkların yaşamasını olanaksız kılar ancak bazı bakteriler için elverişli ortam oluşturur. Gölün güney tarafında sıcak su kaynakları ve iyileştirici etkisi olan siyah çamur havuzları bulunmaktadır. 


Gelelim gölle ilgili efsaneye:
ARKANA BAKMA
Hıristiyanlığa ait bu efsane günahların şehirleri olarak ün salmış Sodom ve Gomora’da geçer. Dürüst ve erdemli bir adam olan Lut, şehirlerinin bir ceza olarak yıkılacağı konusunda uyarılır ve ailesi ile birlikte kaçması gerektiği söylenir. Lut ve akrabaları kaçarken arkalarına bakmamaları konusunda uyarılır. Fakat Lut’un karısı arkasına son bir bakış atar ve atar atmaz tuzdan bir heykele dönüşür.


Renk Kodu: C: 29 M: 0 Y:87 K: 0






2 yorum:

  1. hristiyanlığa ait bir efsane değil diye biliyorum ben
    isterseniz kendi bilgimi paylaşayım :)
    kısaca lut peygamber müslümanlarında inandığı bir peygamberdir ve yazdığınız gibi çarpık ilişkilerin ahlaksızlığın önüne geçememiş ve halkı helak'a uğramıştır
    hoşçakalın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilgilendirme için çok teşekkur ederim. Sevgiyle kalin

      Sil

Ne güzel kelimeler onlar... Parmaklarınıza sağlık...