11 Haziran 2013 Salı

Özgürlüğü Bekleyen Hanzala

48. Gün (Özgürlüğü Bekleyen Hanzala)

Yıllar önce onu ilk fark ettiğimde içim burkulmuş gözlerim yaşarmıştı. Bugün birden aklıma geldi. Size Hanzala’ yı anlatmalıydım. Çok ama çok buruk bir hikâyenin başkahramanı Hanzala… Çok önemli bir savaşında tanığı aslında… Bugün internetin başına geçip onunla ilgili sayfaları okurken yine yüreğimde aynı burukluğu hissettim. Yine gözyaşlarım istemeden aktılar.

Hanzala kendini şöyle tanımlar:

“Ben Hanzala.
Babamın adı: Önemli değil.
Annemin adı: Nakba (Filistinliler işgalin ardından Filistin topraklarında İsrail Devleti’nin ilan edildiği 15 Mayıs 1948′i Nakba yani büyük felaket günü olarak tanımlar. )
Kız kardeşimin adı: Fatıma.
Ayakkabı numaram: Bilinmiyor. Çünkü ben hep yalın ayakla dolaşırım.”

Peki gerçekten kim Hanzala? O Filistinli karikatürist Naci el-Ali’ nin çizimleriyle hayat verdiği 10 yaşındaki (hiç büyümeyen) sırtı okuyucuya dönük ellerini arkada birleştiren, yamalı elbiseli ve ülkesinin işgalini protesto eden çocuğudur. Diken diken olmuş saçlarıyla Hanzala, Filistin dramını haykırır dünyaya.

Peki kimdir Naci el-Ali? İsrail’in işgali sebebiyle 10 yaşında ülkesini terk etmek zorunda kalan bir mültecidir. ( Bu yüzden Hanzala 10 yaşındadır ve hiç büyümez.) Ailesiyle birlikte Lübnan’ın güneyindeki Sayda kenti yakınlarındaki Aynül Hilva Mülteci Kampı’na sığınır. Bizzat katliamlara tanık olur. 1960 yılında Naci el- Ali Lübnan Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun olur. Filistin davasına ait çizdiği karikatürleriyle kısa zamanda fark edilir. Çizimleri ilgi görür. 40.000’in üzerinde karikatür çizer. Hanzala ismini verdiği çocuğu kısa sürede Filistin’in verdiği özgürlük mücadelesinin sembolü olur.

Bu durum o kadar dikkat çeker ki Naci el-Ali 22 Temmuz 1987’de Londra’ da sokak ortasında uğradığı bir suikast sonucu mermilerle yaralanır. Hemen hastaneye kaldırılır ama bütün müdahalelere rağmen kurtarılamaz ve 29 Ağustos 1987’de hayata gözlerini yumar.

Öykü insanın yüreğine işliyor. Savaşın korkunç yüzünü bir kez daha gözler önüne seren bu çizimleri görmenizi istiyorum...


RENK KODU: C:0 M: 62 Y:0 K: 0 




Beni en çok bu çizim etkilemiştir.










7 yorum:

  1. Merhabalar canım,
    Bloğunu çok beğendim ve izlemeye aldım. Bana da bekliyorum. Güzel paylaşımlarda buluşmak dileğiyle. Sevgiler,

    YanıtlaSil
  2. tüylerim diken diken oldu resimlere bakarken .öyle etkili anlatmışki durumu ve hissettireceklerini bir kaç çizgiyle.etkilenmemek mümkün değil.ne yaşanırsa yaşansın en çok savunmasız varlıklar başta çocuklar çekiyor en büyük acıları.onların duyguları o kadar yalın ve safki bizim can evinden vurdu dediğimiz duygular onlarda katmerleşiyor bu yüzden...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çarpıcı çizimlerle anlatmış işgali...

      Sil
  3. hanzalanın büyüdüğü günleri de görecek mazlumlar inşallah
    ben tanıyorum ama tanımayanlar için süper bir anlatım.

    YanıtlaSil
  4. '' HANZALA'' çok güzel bir sembol olmuş ama hazin hikayesi hala sürmekte...İnşaallah güzel günlerini de görmeyi Rabbim hepimize nasip eder diyor, yazılarınızın devamını görmek istiyorum...Selam ve sevgilerle...

    YanıtlaSil

Ne güzel kelimeler onlar... Parmaklarınıza sağlık...