21 Haziran 2013 Cuma

Avustralya: Büyük Set Resifi

58. Gün (Avustralya: Büyük Set Resifi)

Öncelikle 21 Haziran yaz gün dönümünüz ve Kuzey Yarımküre' deki en uzun gününüz kutlu olsun dostlar. Kuzey Yarımküre bugün yaz mevsimine girdi. 

Hazır sıcaklar da bastırmışken sizi çok uzaklara götüreyim dedim. Gözünüz maviliklere teslim olsun birazda...

Gideceğimiz yer Avustralya’nın doğu kıyısında yer alan “Büyük Set Resifi” dir. Öncelikle resifin ne olduğunu açıklamak istiyorum. Resif balık ve diğer deniz canlılarının bir arada bulundukları ve çeşitli canlıların birlikte yaşadığı alanlardır. Okyanusların altında bulunan mercanlardan ve deniz canlılarından oluşan kocaman bir yaşam alanıdır.
Büyük Set Resifi, birbirinden ayrı 2,900 resif ve 900 adadan oluşan, 2,600 km genişliğe yayılmış 344,400 km² alanı ile dünyanın en büyük resif sistemidir. Resif kuzey doğu Avustralya 'nın Queensland sahili açıklarında bulunan Mercan Denizi’nde bulunmaktadır. 
Büyük Set Resifi uzaydan görülebilmektedir. 1981 yılında korunması gereken Dünya Mirasları listesine alınmıştır. Büyük Set Resifi, turizm açısından olduğu kadar, balıkçılık açısından da önemli bir yerdir. İzinsiz balıkçılık doğal yaşamı tehdit etmektedir. Mercanların da toplanması da mercan resifini tehdit eder. Şunu da eklemeden edemeyeceğim. Küresel ısınma sonucunda okyanus sularında meydana gelen 1-2 ºC ‘lik bir ısı artışı özellikle resiflerdeki canlıların ölmesine ve resifin büyük zarar görmesine neden olmaktadır. Yine her zaman olduğu gibi açgözlü insanoğlunun doğayı kötü kullanması bu yok oluşta en büyük etken olarak karşımıza çıkmaktadır.
Fotoğraflara bayılacağınıza eminim…


Renk Kodu: C: 23 M:38 Y: 0 K: 0 










5 yorum:

  1. beni korkutuyor derin denizler sevgili mevsil. ve çok sıcaklar. :)

    yine de güzelmiş. belki yağmur yağsa küçük adalardan birine?! orası mesela yağmur adası olsa. olurdu. :)

    sevgi ile,
    luna.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle aşırı sıcakları pek sevmem.Korkutucu bir güzellik... Yağmurlu yerleri seviyorum...Kapalı havalar beni müthiş mutlu ediyor...Sevgiyle kal...

      Sil
  2. Müthiş bir yermiş yaa çok beğendim. Hayran kalmamak elde değil. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğanın en ihtişamlı manzaralarına sahip...Tabi biz yok etmezsek...

      Sil
    2. Kesinlikle doğru söylüyorsun...

      Sil

Ne güzel kelimeler onlar... Parmaklarınıza sağlık...