20 Haziran 2013 Perşembe

Bu Anneler Çıldırmış Olmalı

57. Gün (Bu Anneler Çıldırmış Olmalı)

Sevgili dostlar öyle bir eylemle karşılaştım ki hayran olmamak elde edil inanın bana…
Yarnbombing denilen pasif sosyal tepki hareketi başta parklar ve ağaçlar olmak üzere kamusal alanları örgü ve dantellerle kaplamayı öngören bir direniş şekli. Ortaya oldukça sevimli ve insanın yüzünü güldüren görseller çıkıyor. Örgü örmeyi seven benim için çok ama çok etkileyici diyebilirim.

Aslına bakarsanız bir grafitti ya da sokak sanatı şekli olarak karşımıza çıkıyor. Kullanılan araç - gereçler ise biraz farklı… Rengârenk iplikler örgü ya da dantel olarak kullanılıyor.

İlk olarak 2004 Mayıs ayında Hollanda'da rastlanmış. Ondan sonra da dünyanın dört bir tarafından farklı örgü severler ve pasif direnişçiler bu sanatla eylemler yapmışlar.  

2005 yılında 37 yaşındaki Houston’da Magda Sayeg kendi dükkânının kapısına sıcak tutsun diye bir tozluk örmüş. Bu insanların çok ama çok ilgisini çekmiş. İlginin artması sonrasında bu seferde kendi mahallesindeki bir trafik levhasını örgü ile kaplamış. Hatta iş o kadar ileriye girmiş ki büyük projelere dönüşmüş. Yaptıklarını internette tanıtmaya başlayınca bir örgü çılgınlığı başlamış. Bazı firmalar kendisine iş tekliflerinde bulunmuş. Toyota firması 2010 yılında Prius modelleri için bir çalışma yaptırtmış. Roma'da Smart için 1970'ler tarzı bir örgü hazırlamış. 2011 yılında ise Mini Cooper için benzer bir reklam kampanyasında bulunmuş.

Hatta Londra’da bir grup bile kurulmuş. O kadar ileri gidilmiş ki otobüsler, ağaçlar hatta kaldırımlardaki boşluklar bile örgü ile kaplanmış. Amerika’da da bu tip çalışmaları görmek mümkünmüş. Fotoğraflara bayılacağınıza eminim… Bakarsınız örmeyi çok seven Türk kadınları da böyle bir eyleme başlarmış J

Renk Kodu: C: 41 M:6 Y: 49 K: 20 
















6 yorum:

  1. Seninle başka ortak noktamız ben de örgü severim.Harika bir yazı ve görseller .çok sevdim:))

    YanıtlaSil
  2. en çok ağaç kaplama fikrini sevdim :) çok eğlenceli olmalı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle ağaçlara yakışmış olduğunu düşünüyorum...

      Sil
  3. Degısık gorseller de normalde Avrupa ulkelerınde bazen kendı evının balkonunu bıle kafana gore degsıtıremıyorsun. kaldı kı sokaklara boyle seyler yapıcaksın da bunlar kaldırılmıcak cok zor.... bır cok avrupa ulkesınde yasadım ve gezıdm bır ornegıne bıle rastlamadım belkı de sergı maksatlı kısa surelı yapılan calısmalardır yoksa her ısteyen ıstedıgını kamusal Alana koyup da bunun uzun sure kalması pek mumkun degıl

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle kısa süreli bir çalışma galiba...

      Sil

Ne güzel kelimeler onlar... Parmaklarınıza sağlık...