1 Haziran 2013 Cumartesi

Bodrum ve Begonvil

38. Gün (Bodrum ve Begonvil)

Dostlarım bugün Bodrum’un pembe çiçekleri olan Begonvillerden bahsedeceğim. Beyazın ve mavinin egemen olduğu Bodrum’da Begonvillerin o güzelim pembe rengi ayrı bir güzellik katmaktadır.


Rodos’tan başlayarak Bodrum’ a uzanan bu pembelik Bodrum’un simgesi olmuştur. Mor, beyaz, pembe ve kırmızı çiçekleri vardır. Gelin Duvağı, Rodos Sarmaşığı olarak da bilinir. Ağaçsı bir bitkidir ve sarmaşık gibi büyür. Begonvil’in rengi aslında “bract” denilen rengini değiştirme kabiliyetine sahip bir grup yaprak tarafından verilmektedir. Yani aslında renkli görünen parçalar çiçek değil, kendi rengini değiştiren bir grup yapraktır. Braktelerin altında küçük sarı renkte görülen asıl çiçekler kokusuzdur. Güneşi çok sever. Mutlaka rüzgârdan korunması gereken bir bitkidir. Ilıman iklim bitkisi olduğu için soğuk geçen kışların bulunduğu yerlerde zarar görür. İlk dikildiği dönemlerde çok sulamalıdır ama daha sonraları çok sulanırsa mutlaka çiçeklerini dökmektedir. Bu yüzden az sulanması önerilir. 
Gelelim Begonvilin Bodrum’a geliş sürecine… Begonvillerin anavatanı Brezilya’dır. 1700’lü yıllarda Güney Amerika’ ya giden Fransız botanikçi Baron Louis de Bouginville tarafından Avrupa’ya getirilmiş ve onun adını almıştır. Bodrum’da 11 ay çiçeği olarak tanınan Begonvil, Rodos’tan aldığı birkaç dal Begonvili evine götürmek isterken, Bodrum’a uğrayan ve buraya bu güzel çiçeği armağan eden meraklı bir adamın hediyesidir.
Begonvilsiz bir Bodrum düşünülemez…  
http://www.agaclar.net/ sitesinden yararlanılmıştır.

RENK KODU: C:17 M: 44 Y:45 K: 6








7 yorum:

  1. İnsanın orada olup bütün resimlerin içinde o havayı teneffüs edesi geliyor..Çok güzeller.
    Bodrum gibi..

    YanıtlaSil
  2. ben bu begonvillere bayılıyorum ya bu çiçeklere.Kurusalarda hep aynı renkte aynı canlı gibiler evimde olmasını çok istediğim bi çiçek :)

    YanıtlaSil
  3. büyükada da çok görmüştüm bengovillerden.enfes bir bitki.
    baktkça içim gidiyor fotoğraflara..

    YanıtlaSil
  4. Hiç görmedim begonvil, çok güzeller. Rengi yeter zaten cıvıl cıvıl :)

    YanıtlaSil
  5. Evet muhteşem ama şöyle bir durum var. Çok fazla yaprak döktüğü için kesenler var.Bodrum'da azalmaya başladığını söyleyebilirim...

    YanıtlaSil
  6. Süper fotoğraflar. Kşke bizim buralarda da yetişse...

    YanıtlaSil

Ne güzel kelimeler onlar... Parmaklarınıza sağlık...