25 Haziran 2013 Salı

Zen Bahçesi

62. Gün (Zen Bahçesi)
Zen bahçesi Japonca Karesansui denilmektedir. Bir çeşit Japon kayalık bahçedir. Kum, çakıl, kaya ve bazen çimen veya diğer doğal unsurlar içeren sığ bir kum bahçesidir. Yaygın bir inanca göre Japon Zen rahipleri tarafından meditasyon amaçlı kullanılır.
Zen bahçesinin yerleşimindeki ayrıntılar ise şöyledir. Çakıllar okyanusu, kayalar ise Japon adalarını temsil eder.
Meşhur bir Zen bahçesi kuzeybatı Kyoto'daki Ryōan-ji Tapınağı'nda bulunur. "Huzurlu Ejderhanın Tapınağı"  eski başkent Kyoto' da yer alır.  Bu bahçe, Zen tarikatının Rinzai koluna ait Myoshinji okuluna aittir. UNESCO'nun Dünya Miras Listesinde yer alan Antik Kyoto Tarihi Eserlerinin bir parçasıdır. Bahçe, Karesansui tarzında tasarlanmıştır. Uzunluğu 30 m., genişliği 10 m. olan bu bahçede ağaç yoktur. Dalga görünümü vermek için tırmıklanan beyaz çakıl ve kum havuzunda, çeşitli boy ve şekillerde, bazıları yosunla çevrili on beş kaya vardır. Kayalar çakıl yatağına öyle yerleştirilmişlerdir ki, hangi açıdan bakılırsa bakılsın sadece on dört tanesi görülebilir. Efsaneye göre derin zen meditasyonu sonunda tinsel aydınlanmaya ulaşan kişi, görünmez taşı aklının gözüyle görebilecektir.
Kyoto Üniversitesi'nden  Gert van Tonder ve  ATR Intelligent Robotics and Communication Labs'dan Michael J. Lyons, kayaların, ağacın bilinçaltıyla algılanan görüntüsünü oluşturduğunu ileri sürmüşlerdir. Araştırmacıların iddiasına göre bu görüntü bakarken bilinçli olarak algılanmaz; ama bilinçaltı, kayalar arasındaki ince ilişkiyi görebilir. Bu nedenle bahçenin sakinleştirici etkisi olduğunu öne sürmektedirler.

Renk Kodu: C: 51 M:1 Y: 100 K:0 



Ryōan-ji Tapınağı
Ryōan-ji Tapınağı



6 yorum:

  1. Japonların eski mimari özellikleri hoşuma gittiği gibi, kültür olarak yetiştikleri yapı da hoşuma gider. japon bahçesi uygulaması görmüşlüğüm vardı. Çalıştığım kurumun arka kısmında çok geniş ve büyük bir japon bahçesi var beni mest eden. Ancak Zen bahçesi uygulamasının okyanus ve adaları andıran yapısı beni daha da mest etti doğrusu. Hayran kaldım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende ilk okuduğumda bayılmıştım.Muhteşem bir durum...

      Sil
  2. Efsaneye göre derin zen meditasyonu sonunda tinsel aydınlanmaya ulaşan kişi, görünmez taşı aklının gözüyle görebilecektir.

    çok ilginç bilgilerdi ya sayende çok güzel şeyler öğreniyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Bende okudukça daha enteresan bilgilerle karşılaşıyorum...

      Sil
  3. farklı bilgiler için teşekkürler

    YanıtlaSil

Ne güzel kelimeler onlar... Parmaklarınıza sağlık...