3 Haziran 2013 Pazartesi

Neyim Ben? Çocuk mu? Kadın mı?

40. Gün (Neyim Ben? Çocuk mu? Kadın mı?)

Sevgili dostlar çocuk gelinler hakkında birçok bilgiye basında rastlamışsınızdır. Ben bugün sizler için farklı kaynaklarda rastladığım bu konuyla ilgili bilgilerin bir derlemesini yapacağım. Cahil ve yoksul bırakılan toplumda acımasızlık birçok insani değerin önüne geçmiştir. Bu insani değerlerin en başında da bireyin özgür seçim hakkının yok sayılması gelmektedir. Yaşam hakkının olması sadece nefes almak değildir.

Okuyalım ve görelim acımasızlığın hangi insani değerlerin önüne geçtiğini;

Nujood Ali'nin hikâyesi Nujood Ali, Yemen'in Sana şehrinde iki ay önce babası tarafından zorla 30 yaşındaki bir adamla evlendirilmiş. Babasının gerekçesi, onu korumak; çünkü kız kardeşini kaçıran adam onu da takip etmeye başlamış. Ziyaret amacıyla ailesinin evine geldiği gecenin sabahında, anne ve babasının bir iş için evden çıkmasını fırsat bilerek önce bir otobüse, sonra taksiye atlayarak adliye binasına gelmiş. Birkaç saat sonra bir yargıç yaklaşmış yanına ve orada neden beklediğini sormuş. Cevabı çok kısa: "Boşanmak istiyorum". Cesareti karşılığını bulmuş. Hikâyesi Yemen'in ünlü insan hakları avukatlarından, Sana'a şehrinde avukatlık bürosu açan ilk kadın olan Shada Nasser'e ulaşmış. Nasser'in "Neden?" sorusuna verdiği cevap tüyler ürpertici: "Gecelerden nefret ediyorum". Çünkü boşanmak istemesinin tek sebebi, kocasının akrabalarından dayak yemek değil… Her gece o kaçıyor, kocası kovalıyor ve her defasında tecavüze uğruyor! Annesi "üzgün ve kızgın" olsa da suskun kalıyor, ancak babasının ikinci karısı mahkemeye gitme fikrini veriyor. Sonrası bir başarı ve ibret öyküsü Nujood Ali Nisan ayında, yargıcın "evliliği dört-beş yıl erteleme teklifini" reddederek, 10 yaşında "nefret ettiği" kocasından boşanıyor. Hatta ünlü kadın dergisi Glamour tarafından yılın kadınlarından biri seçiliyor. Yaşadıklarını “Ben Nujood 10 Yaşında Bir Dulum’ adlı kitapta toplamıştır. Bu mücadeleden sonra Yemen’de evlilik yaşı 17’ye yükseltildi. Ancak kanun maddesine yer almasına rağmen gerçekte pek uygulanmadı. 


 27 Ağustos'ta Suudi Arabistan'da, babası tarafından gizlice 50 yaşındaki bir adamla evlendirilen sekiz yaşındaki bir kız çocuğu adına, annesi boşanma davası açtı. Kızın kocası yanlış bir şey yapmadığını savunarak boşanmayı reddetse de, kızın akrabaları ülkedeki insan hakları gruplarıyla temas ederek hukuksal destek verilmesini istedi. Suudi Arabistan'da daha önce de 10 yaşındaki bir kız çocuğunun 70 yaşındaki bir adamla evlendirilmesi tepki çekmişti. Krallık İnsan Hakları Komisyonu ise çözüm olarak evliliği beş yıl süre ile erteletmeyi başarmıştı.

Uluslararası Kadın Araştırmaları Merkezi (International Center for Research on Women, ICRW) verilerine göre, bugün 63 milyon olan çocuk gelin sayısı 10 yıl sonra 100 milyona ulaşacak. Dünyada her gün 25 bin kız çocuğu evlendiriliyor. Tüm dünyada bugün yaşı 20-24 arasındaki kadınların % 36’sı kendi istekleri dışında, 18 yaşından küçük yaşta evlendirilmiştir.

Türkiye... Avrupa’da çocuk gelin sıralamasında ikinciyiz. Çocuk gelinler konusunda ilk sırada %17 oranla Gürcistan bulunuyor. Türkiye, %14 ile ikinci sırada. Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu’nun (USAK) hazırladığı rapora göre Türkiye'de 18 yaş altı evlilik yapan erkeklerin oranı % 6,9 iken, bu rakam kadınlarda % 31,7 olarak görülüyor. Bu evliliklerin % 16,9'unun kentte, % 24,6'sının da kırda gerçekleşmiştir. TÜİK verilerine göre de evli kız çocuğu sayısının evli erkek çocuğu sayısına oranla 14 kat daha fazladır. Türkiye'de 18 yaşın altındaki evliliklerin yaklaşık yarısının okur-yazar olmayan, % 31,7'sinin ise okur-yazar olan fakat hiç okula gitmeyen çocuklar oluşturmaktadır. 15-19 yaş aralığındaki kızlarda evlenme oranı Kanada’da % 0.6, İngiltere’de % 1.7, Almanya’da %  1.2, ABD’de % 3.9 ‘dur.

Yazının sonunda şunu eklemek istiyorum. Yine karşımıza dikilen cehalet ve buna mahkum edilen toplumların yoksulluğa terk edilmesidir. Toplumun eğitimden uzak bırakılması, yoksulluğun boyunduruğunda kıvrandırılması, insani değerlerin, özellikle de kız çocukları üzerinde acımasızca uygulanmasına neden olmaktadır. Bu evliliklere mahkum edilen çocuklar evlerinden kaçarak fuhuş batağını düşebilmektedirler. Birçoğu doğum sırasında ölüyor. Birçok çocuk gelin, bir süre sonra kendini yakarak intiharı seçiyor. Her karşı çıkışta da şiddete ve işkenceye maruz kalmaktadırlar. Bu yazımı her gece nefret ederek zorla birlikte olunmaya zorlanan yani tecavüze uğrayan genç yaşta evlendirilen kız çocuklarına adıyorum.

Bir gün cehaleti yenersek sizleri de bu acımasızlıktan kurtaracağız. Ne zaman mı? diye sorarsanız bir zaman verememenin utancını yaşıyorum içimde…

Fotomuhabiri Stephanie Sinclair'in objektifinden, Afganlı kız çocuklarının acımasızlığa yenik düşmüş dramlarını okuyalım. 

RENK KODU: C:0 M: 0 Y:0 K: 100 (Bugünün konusunu ancak bu renk temsil edebilir.)

Farklı adreslerden alıntı yapılmıştır...

11 yaşındaki Ruşen Kasım ve kocası 55 yaşındaki Said Mohammed. 2007'de evlendirilen küçük kız, kocasının ilk eşi, 4 oğulları, 2 kızları ile birlikte yaşıyor. Nikah günü çok utanmıştı. 
Ama ondan başka utanan olmadı.
Gülhan Hayder de 11 yaşında. Kocası Faiz Mohammed 40 yaşında. Küçük kız öğretmen olmayı hayal etmişti. Ama artık bir adamın üçüncü eşi ve  
yoksulluktan verilmiş evlendirilmiş. 
Majabin Mohammed 13 yaşında ve 6 aylık evli. 45 yaşındaki kocasının ilk eşi ve ilk çocuklarıyla birlikte aynı evde yaşıyor. Kumar borcuna karşılık verilmiş.
Yemen'deki çocuk gelinler... Başka bir fotoğrafçı tarafından çekilmiştir...

4 yorum:

  1. :( çok üzüldüm çok üzgünüm .İnsanlık bu mudur ya:( Çocuk tacizcileri hepsi..:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok üzüldüm. Özellikle gecelerden nefret ediyorum diyor ya...Kalbim acıdı yaşanılanları düşününce...

      Sil
  2. Grazie per questo articolo. Lo letto con aiuto di google translate.

    YanıtlaSil

Ne güzel kelimeler onlar... Parmaklarınıza sağlık...