27 Nisan 2013 Cumartesi

Ben Köleyim


 3.     Gün ( Ben Köleyim…)

Gerçekten köleliğin kalktığını mı düşünüyorsunuz? 
 Ya sadece şekil değiştirdiyse… 
                                                                                                     

Bir gün bir film izlersin ve gözünün önünde beliren o sahnelerden sonra asla sen filmden önceki sen olamazsın çünkü artık yaşanılanların tanığı olmuşsundur.Bugün biraz gerçeklerden bahsedelim ve siz de gerçekleri izleyin; ama başta bilgilenelim.


Önce KÖLE kelimesinin etimolojisine bakalım. Kök itibariyle Slav ırkından gelen insan demektir.Yunanca “sklabos” kelimesinden gelen  “slave” yani “köle”, Vikinglerin Slavları yakalayıp köle olarak Romalılara satmaları nedeniyle kullanılmıştır. 


Günümüzde kölelik ve köle ticareti yasadışıdır. Büyük ekonomik pazarları ellerinde bulunduran ve bu yüzden de köleliğin şeklini değiştiren, gelişmiş olarak adledilen ülkelere bir bakmak lazım. Gerçekten de kölelik bu ülkelerde yasaklandı mı yoksa şekil mi değiştirdi? Seks işçileri, çok ucuz fiyatlara çalıştırılan insanlar, onlarca kaçak işçi vb… Bunların hepsi köleliğin şekil değiştirmiş hali değil mi?

Özellikle geri kalmış ülkelerden getirilen ya da gelişmiş ülkelerin yoksul mahallelerinden zengin evlere çalışmak için götürülen çocuklar köleliğin ismi değiştirilmiş halidir.İnsanın bir başkasını ezerek hükmetme arzusu olduğu sürece zannedersem özünde kölelik olan ama ismi değiştirilmiş onlarca durumla karşılaşacağız. 

Ve filme gelirsek 2010 İngiltere yapımı, yönetmenliğini Gabriel Range’nin üstlendiği BEN KÖLEYİM ( I am Slave) filmini mutlaka izlemelisiniz. Değişenin ne olup olmadığına bakmalısınız.

Bunu da söylemeden geçemeyeceğim aslında bizler de kapitalist düzenin modern köleleri değil miyiz? Tek eksik olan şey demir prangalarımız.

RENK KODU: 
C: 65 M: 24 Y: 11 K:5                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

2 yorum:

  1. yetiştirme tarzımızın ,gizli öğretilerin vb getirdiği zincirleride unutmamak gerek!
    merhaba sevgili zeynep sayesinde bloğunu tanıdım.okunası bakılası gezilesi bir yer olmuş.zaman sorunumdan kısacık not yazıp kaçıyorum ama tekrar geleceğim.ellerinize yüreğinize sağlık.sevgiler..

    YanıtlaSil

Ne güzel kelimeler onlar... Parmaklarınıza sağlık...